Monthly Archives: martie 2020

În fiecare casă e un loc de rugăciune

"LA INTERIOR" = siglă

În fiecare casă e un loc de rugăciune

Înger, îngerașul meu,
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Totdeauna fii cu mine
Și mă-nvață să fac bine.

Eu sunt mic, tu fă-mă mare 
Eu sunt slab, tu fă-mă tare
În tot locul mă-nsoțește
Și de rele mă păzește.

Aceasta este rugăciunea pe care o știam încă din copilărie. O spuneam mai puțin în biserică și mai mult acasă la noi în locul de rugăciune de sub icoană, sub vegherea blândă a mamei.

Mulți dintre noi mai rostim și astăzi această rugăciune acasă la noi pentru că, deși ne-am făcut mari, simțim și acum nevoia de a fi vegheați de un înger păzitor trimis din cer.
Și rostim această rugăciune (și altele) tot în locul din fața icoanei în care am fost învățați să o facem când eram copii.

Dar cum arată locul de rugăciune de acasă?

Evident, nu putem avea în casa noastră un altar precum cel din biserică!
Însă putem avea un locșor al nostru în intimitatea casei sau, chiar, câte un colțișor în fiecare cameră pe care să îl amenajăm ca un loc de rugăciune.

Locul de rugăciune al creștinului ortodox

Locul de rugăciune din casa creştinului ortodox se aşază întotdeauna cu faţa spre răsărit sau, dacă acest perete se găseşte ocupat cu uşă sau ferestre, se poate alcătui un mic mobilier pe care se pot aşeza icoanele. Chiar și dacă răsăritul se află spre colțul încăperii, putem găsi mijloace de a așeza icoanele orientate oblic față de pereți. Există chiar icoane şi crucifixe (Sfânta Cruce) potrivite pentru acest lucru.

Dacă nu aveți o busolă și nu știți ce parte a casei e orientată spre Est, puteți să vă ghidați după cum este așezată o biserică pe care o aveți în apropiere. Bisericile ortodoxe sunt orientate întotdeauna spre răsărit, mergând de la intrare spre altar.

Icoanele pictate sunt nelipsite din orice casă creștină.

O Baie Luminată

"LA INTERIOR" = siglă

O Baie Luminată

Lampă, dumneavoastră
Ce ne daţi lumina,
Stinsă staţi şi proastă
Ziua ca găina.  

Nu sclipiţi prin zile  
Nici ca trei pisici  
Ce-au în ochi fitile
Şi doi licurici.

Şi cu toate astea
Vă iubesc atât,
Că, de n-aş fi scaun,
Lampă aş fi vrut. 

Pornind de la poezia lui Marin Sorescu, Dizainărul LA INTERIOR vă prezintă amenajarea unei băi care iubește și ea atât de mult … lămpile!

Amenajarea băii ca o încăpere funcțională 

Înainte de a afla cât de „luminată“  este această baie și de ce, să vedem ce funcții îndeplinește ea și care au fost obiectele de amenajare.

Înainte de a afla cât de „luminată“  este această baie și de ce, să vedem ce funcții îndeplinește ea și care au fost obiectele de amenajare. 

Funcțiile băii:
-îmbăierea: cadă de colț cu perdea;
-spălarea: chiuvetă de lavoar;
-folosirea WC-ului: vas WC cu bazin și un mic coș de gunoi închis cu capac lângă WC;
-spălatul și uscatul rufelor: mașina de spălat rufe, coș de rufe murdare, radiator util și pentru uscare rufe;
-depozitare obiecte/ materiale pentru curățenie și igienă: mască lavoar + dulap;
-loc pentru tratamente cosmetice (machiaj, aranjatul părului, pensat, ras etc.): oglinzi, taburet. 

Așa cum se vede și în Planul de Amenajare, baia a fost amenajată într-o gamă de culori ce include: bleumarin/ indigo + roz + alb.

S-a ales o amenajare în stil contemporan (contemporary) care are mobilier roz + corpuri sanitare albe + finisaje de culoare indigo, ca în schița postată mai jos. 

Despre stilul contemporary și despre multe alte stiluri de design interior aflați din ghidul PDF „Cum să avem o locuință stilată“ pe care îl puteți descărca gratuit atunci când vă abonați la Newsletterul LA INTERIOR.