Amenajare cu fotoliu de la expoziție I

"LA INTERIOR" = siglă

Amenajare cu fotoliu de la expoziție (I)

Amintirile mele din vremea comunismului despre Centrul Expozițional „Romexpo“ București se leagă, fără discuție, de Târgul Internațional de Bunuri de Consum „TIBCO“ care avea loc acolo de 2 ori pe an, primăvara și toamna. Multe întreprinderi ale caror produse nu prea le vedeai prin magazine erau obligate sa expună mărfuri de calitate la târg cu scopul de a încheia contracte de livrare la export. Însă expoziția era CU VÂNZARE! Așa că pentru bucureșteni, dar și pentru consumatori din toată țara, venirea la TIBCO era un prilej de a procura multe produse de necesitate pe care, pe vremea aceea, le găseai foarte greu. 

Se mai organizau la Romexpo și alte târguri și expoziții, de exemplu Târgul de Mobilă, al cărui urmaș din zilele noastre este BIFE-SIM, binecunoscut de toată lumea.

Mi-amintesc că o prietenă de-a mamei mele, bucureșteancă, era foarte încântată că a reușit să cumpere mobilă de la târg: „Vai, dragă, am văzut o mobilă frumoasă la expoziție și nu m-am lăsat până nu mi-am luat-o! E-adevărat că m-a ajutat și o cunoștință de-a mea cu relații în comerț, că altfel mobila mergea la export, doar știi cum e la noi: tot ce e frumos și bun merge în afară… Vai, și cum arată! Un șifonier lăcuit superb, face ape-ape, și ce masă de sufragerie, ce vitrină…!“

O solicitare primită cu ceva timp în urmă din partea unei cititoare mi-a readus în minte aceste amintiri și o să vedeți mai jos de ce!

A.S. din Buzău – mesaj trimis prin pagina Contact: „Deși aranjarea locuinței e o problemă care mă preocupă de mai mult timp, de-abia acum sunt, în sfârșit, în situația de a-mi amenaja încăperea cu camera de zi pornind de la zero.

Sau, poate, nu chiar de la zero, pentru că în urmă cu câțiva ani mi-a plăcut foarte mult un fotoliu deosebit, siclam-roșietic, pe care l-am văzut expus la Târgul de Mobilă BIFE-SIM de unul din furnizorii de mobilier prezenți acolo și pe care mi l-aș dori acum să îl am în living într-un colț care să fie al meu. Bănuiesc că între timp i-a mai scăzut și prețul și este, acum, mult mai accesibil.

Camera noastră de zi este spațioasă, așa că noi credem că va fi suficient spațiu pentru living cu fotolii și canapele, cu bibliotecă mare pentru cărți și TV, apoi spațiu pentru o masă de sufragerie de 6 persoane, ca și pentru un birou cu calculator, chiar și un dulap și vreo două comode mai mici. Pe jos am vrea să avem parchet masiv, dacă se poate cu un model mai deosebit, totuși accesibil ca preț.

Vă rugăm pe dvs., dizainărul LA INTERIOR, să ne ajutaţi cu sfaturi și idei de design interior pentru locuinţa noastră, eventual un plan sau o schiţă de amenajare a camerei de zi, spre a putea aranja noi înşine această încăpere, fără să mai apelăm la alți artiști decoratori de interior pentru soluții de amenajare. De asemenea, ne-ar fi deosebit de utile niște recomandări de furnizori pentru cele necesare amenajării.“

fotoliu-preferat-bife-timb-2009

Vedeți mai jos răspunsul inițial pe care l-am dat la această solicitare!

Soluţie „Lucru şi Artă de INTERIOR“  partea I

«Fotoliul preferat de dumneavoastră este produs de fabrica „Mobilierul“ din Mizil, adică foarte aproape de Buzău (34 km) și a fost prezentat la Târgul BIFE SIM în anii trecuți, deci a avut suficient timp ca să intre în producția de serie.

Pentru a ține cont de preferința dvs., în întocmirea schiței cu Planul de amenajare am pornit cu tema de amenajare de la fotoliul colorat și am continuat cu delimitarea în încăpere a zonelor de living, dining, birou, depozitare, traseu de circulație. Am ales apoi piesele componente pentru fiecare zonă. Pe scurt, acestea sunt:

Livingul – Este zona cea mai mare și cuprinde următoarele: fotoliul roz, un set de 2 fotolii, o canapea și o măsuță albe, o bibliotecă mare.    

Diningul – Este reprezentat de masa ovală cu 6 scaune, aflată pe un covor rotund.

Biroul – Este un birou pentru PC, cu fotoliu de birou și etajeră suspendată.

Depozitarea – Este împărțită între un dulap și 2 comode; mai includem aici și 2 panouri decorative ca suport pentru ghivece cu flori.

Traseul de circulație –  Intrarea/ ieșirea din cameră se poate face fie din hol printr-o ușă dublă simplă – pe care vă propun să o înlocuiți cu două uși batante cu geam, ca element decorativ, fie din dormitor prin două uși glisante cu construcție în interiorul peretelui. Am urmărit ca să existe traseu liber de circulație de la fiecare dintre cele 2 uși de intrare/ ieșire în cameră către oricare zonă din încăpere și, deasemenea, traseu liber și între ele. Circulația se face pe o pardoseală din parchet de lemn masiv cu intarsii colorate.

plan camera de zi

Aveți mai jos prezentarea detaliată a elementelor ce compun această amenajare (exact în ordinea în care le-am ales), precum și posibili furnizori atât din zona locală sau din zone apropiate, cât și furnizori online – de la care puteți cere oferta de livrare pentru produsele de care aveți nevoie.

Mobilier,  Materiale și Decorațiuni – Proiect interior inițial al camerei de zi dintr-o locuință și realizare

1) Fotoliu colorat (aș zice siclam sau, mai degrabă, un roz fuxia cu tentă roșietică) de piele și cu o formă nouă, modernă, diferită de forma clasică, reușind, cu toate acestea, să fie un fotoliu confortabil. Puteți să îl așezați în orice zonă din apropierea bibliotecii.

fotoliu-mercury-bife-timb-2009

Sub numele de fotoliu „Mercury“, îl găsiți și îl puteți comanda la showroomul Fabricii de mobilă tapițată „Mobilierul SRL“ din Mizil, aproape de orașul dvs.

2) Set format din masă ovală cu 6 scaune cu finisaj de lemn natur și cu tapițerie mov/ violet.
Din oferta online pentru procurarea acestui set, puteți alege:

Masa ovală extensibilă Maxim , dimensiuni de gabarit L160/320 x A92 x H75 cm, finisaj stejar Sonoma și 6 scaune  Venus cu picioare cu același finisaj stejar deschis și o tapițerie dintr-o stofă

masa-ovala-cu-scaune-elvilagri-indigo – de la Elvila.ro, furnizor online de mobilier, dar și cu multe magazine în orașe din țară, printe care Mizil și Pătârlagele;

3) Pardoseala este din parchet  masiv din lemn de stejar  așezat longitudinal, decorat cu un traseu liniar de intarsii geometrice colorate de la Pavex Parquet SRL – o firmă din Sebeș jud. Alba care furnizează materialele necesare modelului de parchet cu intarsii, acordă consiliere pentru proiecte și montaj și chiar execută lucrări pentru clienți din toată țara).

Am ales ca model de bază pentru aceste decorațiuni de artă bordura Palazzo cu culorile roșiatic și galben pe fond negru care fac modelul evident, chiar dacă lățimea bordurii este de numai 90mm.

Modelele de bordură sunt  prezentate cu întoarcere la unghi drept, fie doar la colțurile camerei, fie într-un traseu cu mai multe întoarceri (vezi aici), așa cum este și cazul nostru. Însă cu o proiectare adaptată cred că se poate face un traseu și cu întoarceri înclinate la 45°/ 135° în loc de 90°, așa cum propun în schița de mai jos:

detaliu-parchet-45-grd

În cazul în care, totuși, această adaptare nu se poate face, putem stabili un traseu al bordurii asemănător cu cel prevăzut inițial în schița cu Planul de amenajare, dar în care să fie numai întoarceri drepte. Pentru că, și într-un caz și în celălalt, modelul colorat de la Pavex Parquet va arăta extraordinar pe podeaua camerei dvs.!

4) Covor colorat mov/ violet așezat sub masa ovală cu 6 scaune. Alegerea formei, a dimensiunilor și a culorii covorului o veți face în funcție de elementele de amenajare stabilite până acum, dar și în funcție de ceea ce veți găsi în magazinele de covoare din orașul dvs. Pentru a vă ajuta să vă orientați, vă voi indica mai jos și câțiva furnizori  de covoare online pe care i-am găsit.

Sunt posibile mai multe situații:

A.   Covor rotund de culoare mov/ violet, cu diametrul de maxim 3m. Aceasta  este situația figurată de la început în Proiectul interior al camerei dvs. și rămâne valabilă pentru cazul în care se poate face bordura de parchet cu întoarceri înclinate la 45°/ 135°. Culoarea exactă a covorului, mov sau lila, o veți alege în funcție de culoarea aleasă pentru tapițeria celor 6 scaune.

Deși un astfel de covor rotund ar arăta foarte frumos în amenajarea dvs., el este, totuși, destul de greu de găsit în comerț la aceste dimensiuni și la un preț accesibil. Nici pe Internet nu am găsit prea multe oferte, poate doar aceasta, pentru un covor violet uni cu diametrul de numai 2m. Se poate accepta și un diametru mai mic D = 2,5m sau chiar D =2m, dar va trebui să aduceți scaunele mai aproape, cu șezutul sub masă.

B.   Covor oval de culoare mov/ violet, dimensiuni maxime 2,5m X 3,5m (se acceptă și 2m X 3m). Aceasta este situația în care nu găsiți să vă procurați covorul rotund de la pct. A. Din fericire, covoarele de formă ovală sunt mult mai răspândite decât cele rotunde, existând numeroase oferte atât în magazine, cât și online.

Iată câteva din aceste oferte de covoare din gama Frize:

  • covor oval 2,5m X 3,5m cu model mov-violet cu linii șerpuite și buline;
  • covor oval  2,5m X 3,5m cu model mov cu margarete;

C.   Covor dreptunghiular  de culoare mov/ violet, dimensiuni maxime 2,5m X 3,5m (se acceptă și 2m X 3m). Aceasta este situația în care nu se poate face adaptarea la intarsia cu întoarceri înclinate și se alege pentru bordura de parchet un traseu cu întoarceri drepte (la 90°). Chiar dacă nu este cea mai bună soluție, este compensată oarecum de faptul că pentru covoarele de formă dreptunghiulară există pe piață o gamă foarte largă de produse din care putem alege acele modele care să creeze senzația de curbură și rotunjimi. Iată unul dintre ele aici.

5) Set format din 2 fotolii, o canapea cu 2 locuri și o măsuță tip taburet, toate de culoare albă (preferabil cu tapițerie de piele albă) și în stil modern.

În alegerea acestui set vă puteți orienta spre câteva variante, cum ar fi:

  • Set alb 2 fotolii + canapea fixă 2 locuri + măsuță-taburet dreptunghiulară – de la MobilaCasaRusu.ro cu magazin în Buzău

După ce alegeți varianta preferată, puteți cere oferta de preț pentru canapeaua și fotoliile alese de la furnizorul respectiv.

Măsuța albă se va așeza între fotolii și canapea, pe un covor negru de aproximativ  1,80m X 2m, pe care veți căuta să îl achiziționați dintr-unul din magazinele de covoare din orașul dvs.

6) Bibliotecă încăpătoare așezată pe peretele lung, Lungime = 3m. Este o piesă de mobilier multifuncțional, putând să includă, în funcție de preferințe,  rafturi deschise pentru cărți/ decorațiuni/ amintiri, spațiu pentru (Smart) TV, rafturi inchise cu uși cu geam pentru așezarea obiectelor în vitrină,  rafturi închise cu uși albe pentru a depozita alte obiecte etc. Aveți mai jos o schiță de perspectivă a amenajării camerei de zi cu o astfel de bibliotecă, chiar dacă s-a folosit un model mai vechi de living importat din Polonia de Big Mob Consult.

biblioteca-fotolii-perspectiva

7) Birou pentru PC așezat pe colț între fereastră și bibliotecă. Zona (colțul) de studiu mai include un fotoliu de birou și o etajeră suspendată.

8) Dulap cu 2 uși așezat pe partea opusă bibliotecii între 2 ferestre, Lățime = 120 cm.

Biblioteca (6), biroul cu scaun și etajeră (7) și dulapul (8) se vor alege în aceeași nuanță de lemn natur ca și masa cu scaunele, eventual în combinație cu alb/ mov/ violet.

biblioteca-birou

Puteți să alegeți una din combinațiile date mai jos.

A.   Finisaj stejar deschis + alb + mov: bibliotecă + birou pe colț + fotoliu de birou + dulap – de la MarcoShop-online.ro

B.   Finisaj stejar/ fag natur + alb + mov: bibliotecă + birou pe colț + fotoliu de birou + dulap – de la Elvila  furnizor online și cu magazine apropiate de dvs. în Mizil și Pătârlagele

C.   Finisaj stejar deschis + alb + mov: bibliotecă + birou pe colț + fotoliu de birou + dulap – de la Stosa.ro furnizor online

9) Panouri decorative cu rame din lemn natur, pentru diverse utilizări

a. Panouri decorative din rame de lemn și cu geamuri, fixate atât în podea, cât și în tavan. Vor fi 2 panouri așezate de o parte și de alta ale ușilor glisante, atașate la perete. Ele vor fi, deasemenea, intercalate cu rafturi în partea de sus și/ sau comode în partea de jos.

Ar fi de dorit să găsiți un furnizor de mobilier la comandă sau un atelier de tâmplărie care să vă creeze comode dreptunghiulare atașate la panou, dar și comode oblice în secțiune (paralelogram), asa cum le vedeți pe cele figurate în schița cu Planul de amenajare al camerei de zi.

b.  Panouri decorative din rame de lemn și cu geamuri, de tipul celor de mai sus, dar nu fixate, ci mobile – pot fi utilizate pentru confecționarea celor 2 uși glisante. În acest fel cele 4 panouri decorative 9a și 9b formează un ansamblu.

c.  Panouri decorative din rame de lemn utilizate ca rafturi pentru flori. Din 2 panouri decorative cu rame din lemn, asemănătoare celor dinainte, puteți face etajere pentru ghivece de flori, pe care le veți așeza în apropierea unei ferestre (cea de colț) pentru că plantele au nevoie de lumină – vedeți model aici.

10) Perdele, draperii și obloane

Pentru ferestrele din încăpere vă propun să folosiți perdele albe semitransparente (sau semiopace) cu draperii violet, cu falduri, pe laterale și în partea de sus a ferestrei, perdeaua și draperia fiind pe bare separate. Toate acestea le puteți alege și comanda la magazinul Sofie din orașul dvs.

Cu o singură excepție: fereastra de pe colțul diagonal, întrucât în apropierea ei se află multe plante de apartament care au nevoie de lumină. De aceea vă propun pentru această fereastră un sistem de obloane de la LifetimeShutters.ro care poate fi reglat astfel încât să lase permanent să treacă lumina necesară pentru flori.

vedere-perete-ingustperete-oblic

Atenție! Pentru bibliotecă + birou + dulapuri/ comode + panouri decorative + etajere se vor alege pentru comanda la furnizorul de mobilier aceeași nuanță pentru toate corpurile și aceeași nuanță pentru toate fronturile, iar toate acestea vor fi din aceeași gamă de culori cu setul cu masa ovală și scaunele + covorul de sub ele, precum și cu setul de canapele și fotolii. Cu 2 amendamente:

  • Gama de culori a elementelor din amenajare poate să conțină, totuși, și culori/nuanțe înrudite.
  • Dincolo de orice reguli de amenajare și de orice viziune a decoratorului, rezultatul trebuie să fie FRUMOS  ȘI PLĂCUT PENTRU  DVS., cei care veți locui în această cameră zi de zi, astfel încât să vă fie cât mai plăcut timpul petrecut acasă! Am văzut amenajări făcute ca la carte, după concepte riguroase de design interior, dar pe care nu le puteam numi frumoase, și nici măcar reușite, și am văzut amenajări care încălcau toate regulile, unii le criticau, dar mie îmi plăceau la nebunie 🙂 , pentru că mi se păreau frumoase! »

Cu aceste recomandări am încheiat răspunsul către cititoarea „Lucru și Artă de INTERIOR“ la mesajul trimis prin pagina „Contact“. Mă gândeam că Schițele de amenajare (inclusiv Planul), ca și sfaturile oferite îi vor fi suficiente pentru o transpunere reușită a proiectului interior întocmit pentru această cameră din locuință.  

Aveam să constat curând cât de mult mă înșelasem! Dar despre lucrurile care mai trebuiau rezolvate, ca și despre cele nou ivite în amenajarea camerei, vedeți în Partea a II-a articolului!   

One Response to Amenajare cu fotoliu de la expoziție I

  1. Andreka Vasile spune:

    Da e ok imi place eu am un restaurant sant incepator adica la prima aparitie si as dori sa l amenajez cat mai frumos si modern si am nevoie de ajutor multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.