O Baie Luminată

"LA INTERIOR" = siglă

O Baie Luminată

Lampă, dumneavoastră
Ce ne daţi lumina,
Stinsă staţi şi proastă
Ziua ca găina.  

Nu sclipiţi prin zile  
Nici ca trei pisici  
Ce-au în ochi fitile
Şi doi licurici.

Şi cu toate astea
Vă iubesc atât,
Că, de n-aş fi scaun,
Lampă aş fi vrut. 

Pornind de la poezia lui Marin Sorescu, Dizainărul LA INTERIOR vă prezintă amenajarea unei băi care iubește și ea atât de mult … lămpile!

Amenajarea băii ca o încăpere funcțională 

Înainte de a afla cât de „luminată“  este această baie și de ce, să vedem ce funcții îndeplinește ea și care au fost obiectele de amenajare.

Înainte de a afla cât de „luminată“  este această baie și de ce, să vedem ce funcții îndeplinește ea și care au fost obiectele de amenajare. 

Funcțiile băii:
-îmbăierea: cadă de colț cu perdea;
-spălarea: chiuvetă de lavoar;
-folosirea WC-ului: vas WC cu bazin și un mic coș de gunoi închis cu capac lângă WC;
-spălatul și uscatul rufelor: mașina de spălat rufe, coș de rufe murdare, radiator util și pentru uscare rufe;
-depozitare obiecte/ materiale pentru curățenie și igienă: mască lavoar + dulap;
-loc pentru tratamente cosmetice (machiaj, aranjatul părului, pensat, ras etc.): oglinzi, taburet. 

Așa cum se vede și în Planul de Amenajare, baia a fost amenajată într-o gamă de culori ce include: bleumarin/ indigo + roz + alb.

S-a ales o amenajare în stil contemporan (contemporary) care are mobilier roz + corpuri sanitare albe + finisaje de culoare indigo, ca în schița postată mai jos. 

Despre stilul contemporary și despre multe alte stiluri de design interior aflați din ghidul PDF „Cum să avem o locuință stilată“ pe care îl puteți descărca gratuit atunci când vă abonați la Newsletterul LA INTERIOR.

Ca model se poate folosi o baie de import Italia de aici sau de aici. Pentru o familie cu copii Dizainărul LA INTERIOR recomandă o variantă precum baia import China de aici.
Prima dintre cele 3 recomandări vine de la o firmă din București la care mobila roz de baie se poate comanda și cumpăra online, ceea ce este un lucru recomandat acum pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus. 

În această perioadă când e mai bine să stăm în casă în loc să umblăm prin aglomerația din magazine, se recomandă să apelăm la Magazinele de mobilă ONLINE care ne pot aduce la ușă mobilierul de care avem neapărată nevoie!
Pentru aceasta este însă necesar ca, înainte de a comanda mobila online, să facem măsurători peste măsurători și schițe peste schițe, ca să ne asigurăm că vom comanda exact ce se potrivește în casa noastră. De asemenea, este bine să întrebăm înainte furnizorul despre toate datele mobilierului care ne interesează.

Amenajarea se compune în principal din:
1) – dulap și mască lavoar în consolă (adică suspendate), de culoare roz; 


2) – oglindă rotundă deasupra lavoarului; poate fi și pătrată sau dreptunghiulară;
3) – taburet pătrat alb de piele ecologică;
4) – oglindă dreptunghiulară înaltă cu suport;
5) – 2 globuri mici pentru iluminatul oglinzii de la lavoar;


6) – placare cu piatră cu reflexe bleumarin sau indigo și mici vinișoare albe – pe pardoseală și pe pereți până aproape de tavan; o altă soluție este placarea cu gresie, respectiv faianță, cu aceeași culoare închisă;
7) – cadă de colț simetrică cu hidromasaj, din acril antibacterian;
8) – perdea roz-siclam în jurul căzii; 


9) – chiuvetă de lavoar mare;
10) – coș de rufe murdare din plastic alb, capacitate peste 60L;
11) – mașină de spălat rufe;
12) – vas WC suspendat cu rezervor în perete; 


13) – suport pentru o hârtie igienică de preferință roz 🙂 ;
14) – radiator de perete pentru încălzire și, eventual, pentru uscat rufe. 

Amenajarea băii ca o încăpere bine luminată 

În prezentarea de mai sus am omis să arătăm toate corpurile de iluminat din baie. De acestea ne vom ocupa în continuare.  

Se știe că pereții albi reflectă 80% din lumina primită, amplificând-o considerabil. Ca urmare pereții albi nu necesită prea multă lumină pentru a fi văzuți.
De asemenea, suprafețele de oglindă reflectă foarte bine lumina (aproape în totalitate). 

În schimb, pereții mov închis, așa cum este cazul în această baie, au cel mai mic procent de reflexie a luminii (cam 10%) și de aceea ei trebuie să fie bine luminați pentru a avea vizibilitate în baie. 

Iată de ce lumina „lămpii“ electrice care de obicei pe timpul zilei „stă stinsă și proastă ca găina“, aici este necesară chiar și când soarele bate în fereastră. Ba chiar este nevoie de mai multe „lămpi“ pentru a avea lumină în toate zonele din baie, precum și de 2 oglinzi care să o amplifice. 

Dizainărul LA INTERIOR a stabilit că ar fi nevoie de 5 surse de lumină:
15) – lumina naturală care intră pe fereastră pe timpul zilei – asigură iluminatul general pentru mai mult de jumătate din baie, fără a fi însă suficient; prezența ferestrei asigură și o aerisire corespunzătoare a băii;
5) – 2 globuri mici pe perete, ca aici, pentru iluminatul local deasupra oglinzii de la lavoar;
16) – pendul cu 3 brațe, ca aici, pentru iluminatul general în zona cadă-lavoar-WC;
17) – tub neon pentru iluminat local în zona ușii de intrare în baie și a căzii;
18) – pendul roz, ca aici, pentru iluminatul general în zona mașinii de spălat. 

Baia necesită corpuri de iluminat speciale care să fie protejate la umiditate și condens (norma IP44).
Întrerupătoarele acestora e bine să fie montate pe peretele exterior băii. 

Iluminatul încăperii de baie trebuie să fie în primul rând unul sigur pentru viața și securitatea celor ce o folosesc. 

Amenajarea băii ca loc de igienă personală și a familiei 

Și tot legat de viața și securitatea oamenilor este și faptul că baia este cu predilecție locul unde ne spălăm pe mâini. Spălatul mâinilor este o regulă de bază în igiena personală, desigur împreună și cu alte reguli de curățenie corporală și a încăperii. 

Modul în care folosim baia are, de aceea, un rol important în prevenirea infecțiilor cu coronavirus și cu alți microbi care produc gripă sau alte boli infecțioase. Nu degeaba baia se mai numește și „grup sanitar“.  

Vom discuta aici modul de folosire a băii amenajate pentru cazul în care aceasta este singurul grup sanitar din locuința unei familii cu mai mulți membri.

Sunt 4 situații de baie unică în locuința cu mai multe persoane pentru care amenajarea prezentată oferă soluții de respectare a normelor de igienă personală și a familiei.

Situația #1

Orice baie dintr-o casă trebuie să permită accesul la toaletă al oricărui locatar al casei, ori de câte ori acesta are nevoie. Ce te faci însă dacă un alt membru al familiei face baie în cadă tocmai atunci?

Nu vrei să fii văzut când folosești WC-ul, iar persoana din cadă nu vrea ca tu să o vezi în pielea goală și nici nu-i convine ca să iasă rapid din baie!??
Poate fi vorba mai ales de persoane de sex opus din familie sau chiar persoane de același sex, dar din generații diferite care, deși sunt rude apropiate, vor să își păstreze intimitatea.

Dizainărul LA INTERIOR vă propune o soluție foarte simplă: folosirea unei perdele opace în jurul căzii (vedeți imaginea de mai înainte)! Astfel cele 2 persoane vor folosi baia în același timp fără a se vedea una pe alta (vor putea însă să vorbească între ele prin perdea). 

Este nevoie și ca cele 2 persoane să aibă fiecare încredere că celălalt nu va trage cu ochiul pe lângă marginea perdelei.
E vorba aici mai ales de copiii curioși, în special de preadolescenți care se află la vârsta când își descoperă corpul biologic (și pe al lor, și pe al altora 🙂). Însă problema se poate rezolva prin educație în familie. 

Situația #2

Regulile de igienă pentru baie ne spun că după folosirea WC-ului este obligatoriu să ne spălăm imediat pe mâini cu apă și săpun.
De aceea e bine ca într-o baie vasul de WC și lavoarul să fie aproape unul de altul (însă nu lipite, să fie la o distanță de minim 15-20cm – e vorba aici și de spațiu pentru libertatea de mișcare), așa cum este și în exemplul nostru. În felul acesta ieșim de la baie cu mâinile curate, fără pericol de a răspândi microbi pe clanțe și prin casă. 

Ce te faci însă dacă imediat ce ai folosit WC-ul, altcineva din casă are nevoie urgentă la toaletă și te scoate rapid din baie fără să apuci să te speli pe mâini?

Și aici se poate găsi o soluție: mergeți direct în bucătărie și vă spălați acolo pe mâini. Pentru aceasta este recomandat ca și la chiuveta din bucătărie să aveți mereu săpun și prosop curat de șters pe mâini.

Dar stați că n-ați terminat!
Mai aveți ceva de făcut după ce v-ați spălat pe mâini, si anume trebuie să ștergeți clanțele de la bucătărie și de la baie, pe care tocmai le-ați folosit, cu alcool sanitar (pe vremuri i se spunea spirt medicinal)! Puteți folosi pentru asta șervețele de cosmetică sau vată sau chiar o cârpă curată peste care turnați un pic de spirt.

Situația #3

Uneori un singur lavoar în baia din casă nu este suficient pentru ca toți membrii familiei să se spele pe mâini atunci când au nevoie.

Dizainărul LA INTERIOR propune în această situație o soluție de amenajare cu 2 lavoare și cu 2 oglinzi, precum cea de aici.
Dacă dulapul vertical dintre lavoare nu are loc, însă avem nevoie de dulap în baie, ni se recomandă o amenajare a băii cu 2 lavoare precum cea de aici, care de data asta are loc în mod sigur.

După cum ați observat, ne ocupăm aici numai de situația când baia pe care o amenajăm este singurul grup sanitar din locuință. Însă situațiile prezentate se pot aplica și pentru cazul când în casă sunt 2 băi, însă familia care locuiește acolo este destul de numeroasă.  

Despre cazul cu 2 băi în locuință aflați mai multe din articolul Farmecul băilor veșnic rămase în urmă, tot aici pe blogul nostru „Lucru și Artă de INTERIOR“.

Situația #4

Ce se poate întâmpla când în baie nu avem suficientă lumină?

Păi … se pot întâmpla multe lucruri rele și care nu ne ajută deloc în menținerea sănătății!

Ne forțăm ochii să orbecăiască prin diferitele locuri din baie, ne împiedicăm de taburet sau de lavoar sau de alte obiecte din baie pe care nu le vedem, nu nimerim să punem lucrurile la locul lor, nu ne putem aranja la oglindă, nu vedem când ceva s-a murdărit sau nu funcționează cum trebuie ca să luăm măsuri de remediere…

Pe scurt, fără lumină suficientă nu putem folosi baia așa cum ne dorim și așa cum am putea să o facem! 

Iată că însuși faptul de a avea o baie luminată, la propriu, contribuie la menținerea sănătății și a curățeniei și a igienei celor ce o folosesc!

Dizainărul LA INTERIOR ne mai spune și că bucuria de a avea o baie luminată pe care o putem privi cu plăcere ori de câte ori o folosim ne poate da o stare de bine în suflet pentru tot restul zilei.

Poate că acum, la finalul articolului, ar fi potrivit să ne exprimăm recunoștința pentru cei ce au inventat și au perfecționat iluminatul electric de care ne bucurăm cu toții astăzi.
Vom face asta ascultând vocea lui Sergiu Cioiu care aduce un omagiu pentru Dumneata, lampă.

Lampă, dumneavoastră
Ce ne daţi lumina,
Stinsă staţi şi proastă
Ziua ca găina.  

Nu sclipiţi prin zile  
Nici ca trei pisici  
Ce-au în ochi fitile
Şi doi licurici.

Şi cu toate astea
Vă iubesc atât,
Că, de n-aş fi scaun,
Lampă aş fi vrut. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.