Farmecul băilor veșnic rămase în urmă

"LA INTERIOR" = siglă

Farmecul băilor veșnic rămase în urmă

 

„Femeia asta
Are pe cineva în baie.

Vorbeşte cu mine,
Mă iubeşte sincer,
Dar cineva se tot foieşte în sufletul ei,
Dincolo de mine.
Îi citesc în ochi,
În păr,
În linia vieţii din palmă
Că această casă n-are decât o singură intrare,
Că-mi ascunde pe cineva în baie…“              fragment – „Dincolo“ de Marin Sorescu

Ei da, baia este unul din locurile acelea în care fiecare dintre noi rămâne singur, cu intimitatea lui, cu gândurile lui, cu tot ce ține numai pentru el și nu vrea să arate și altcuiva. La baie ne curățăm trupul, dar nu neapărat și sufletul! Decât, poate, dacă ne ajută o baie frumoasă, clasică, cu un aer retro…

…Așa cum și-a dorit și D.P. din Piatra-Neamț când a trimis următorul mesaj prin pagina Contact: „De curând ne-am mutat într-o casă moștenită de la bunica, mobilată și decorată cu mai mulți ani în urmă într-un stil care nouă ni s-a părut a fi retro clasic. Ne place acest parfum din alte vremuri pe care îl degajă și nu avem de gând să îi schimbăm ambianța.
Noua noastră locuință este, însă, nouă doar pentru noi, de fapt este o casă veche și necesită numeroase reparații. Mai ales cele două băi, baia principală și baia de serviciu, au nevoie să fie renovate în totalitate. De aceea vă solicităm dvs., dizainărului „LA INTERIOR“, să ne faceți un proiect interior al zonei din locuință unde se află băile și câte o schiță de reamenajare pentru fiecare baie, astfel încât băile noastre reutilate să se potrivească cu restul casei.“

Soluţie „Lucru şi Artă de INTERIOR“

Schiţă de amenajare baie locuință stil clasic - reprezentare în spaţiu

Schiţă de amenajare băi locuință în ambianță retro. Imagine 3d (axonometrie)

«În amenajarea celor două băi ale casei dvs. s-a dorit crearea unei atmosfere retro, de relaxare, care să vă ducă cu gândul în trecut spre amintirile frumoase și să fie și în deplină concordanță cu amenajarea celorlalte încăperi!

Din planul de amenajare al casei se vede că nu dispuneți de suprafețe generoase pentru cele două băi din locuința dvs. – baia „mare“ are mai puțin de 5 mp, iar baia de serviciu nu ajunge la 3,5 mp – așa cum se întâmplă de obicei în amenajările retro clasice rafinate. Însă cu puțină ingeniozitate, se pot găsi idei de design interior pentru a decora locuința cu mobilă clasică chiar și pentru spațiile mici (vezi și articolul „Cum să pui un mobilier mare-mare într-un spațiu mic-mic“).

Schiţă de amenajare băi retro apartament, cu planul amenajării.

Schiţă de amenajare băi retro apartament. Plan amenajare

În cazul unei băi mici trebuie ca elementele de decor să fie selectate cu grijă astfel încât ele să se încadreze în spațiul avut la dispoziție și, totodată, să îndeplinească toate funcțiunile necesare într-o sală de baie. Iar în cazul nostru mai dorim și să creăm o atmosferă retro, de nostalgie pentru vremurile trecute.

Baia principală

Schița de amenajare pentru sala mare de baie include o serie de obiecte și materiale de decorare a căror listă v-o prezentăm în continuare.
1 – mască de lavoar – în partea de dedesubt, cu dulap cu 3 uși, cu sau fără blaturi laterale în funcție de forma lavoarului; dimensiuni maxime: 115 x 36 x 80 cm
2 – oglindă cu dulapior lateral cu rafturi închise/ deschise – deasupra lavoarului, până la înălțimea de max. 200 cm
3 – dulap mic de înălțime medie, cu 2-3 rafturi/ sertare, dimensiuni recomandate de 45 x 40 x    100 cm
4 – taburet de piele, în același stil cu piesele de mai sus, dimensiuni recomandate de 40 x 40 x    50 cm
Piesele 1) – 4) fac parte dintr-un set de mobilier de baie clasic rustic, pe care vi-l puteți procura de la furnizori online de mobilier cum ar fi Dedeman – furnizor online dar și cu showroom în Piatra-Neamț.
5 – lavoar mare, potrivit pentru mobila 1. Îl puteți cumpăra, împreună cu instalația de racordare la apă, tot de la Dedeman sau de la jollycluj.ro  care este furnizor online, dar are și showroom în orașul dvs.
6 – cadă de baie cu sifon și instalație completă de apă.

Schiţă 3d de amenajare baia principală cu cadă albă cu picioare, ca parte din proiectul interior al casei.

Schiţă de amenajare baia principală cu cadă retro și mobilier clasic. Imagine 3d (axonometrie)

Soluțiile cele mai sigure de a avea o amenajare a băii relaxantă și romantică sunt acelea care includ o cadă de baie cu picioarele la vedere, neînzidită. Puteți cumpăra o cadă cu picioare retro cu finisaj alb, crom sau bronz, la dimensiunile 170 x 77 x 70 cm de la afa-design.ro care este furnizor online, dar are și showroom în Bacău.
7 – WC cu bazin, îl puteți alege din magazinele de produse sanitare din zona în care locuiți
8 – placare toată pardoseala + pereții până la înălțimea de 100 cm, mai puțin pereții din dreptul căzii pe care se merge cu placarea până la înălțimea de 195-200 cm; materialul de placare poate fi granit. Este recomandat ca aceste lucrări de finisaj să fie executate de artiști decoratori de interior pricepuți.

Baia de serviciu

Trebuie să ținem cont de faptul că ușa de intrare la baia mică se află pe hol vizavi de un dulap mare în stil clasic, de culoare albă, care este pe post de dressing. Ca urmare și mobilierul de baie va fi tot de culoare albă, iar pardoseala va fi aceeași cu cea de pe hol.

Schiță de amenajare hol pe lungime cu dressing alb și ușă intrare baie de serviciu.

Schiță de amenajare hol cu dressing mare alb vizavi de baia de serviciu. Imagine 3d (perspectivă)

Fiind mai mică, baia de serviciu nu poate avea cadă, dar este loc pentru a monta o cabină de duș, alături de alte obiecte și instalații necesare.
1 – lavoar de culoare albă, de cel mult 55 cm lungime

Schiță de amenajare baia de serviciu cu lavoar de culoare albă.

Schiță de amenajare baia de serviciu. Imagine 3d perete cu lavoar alb și WC (perspectivă)

2 – WC cu bazin.
3 – cabină de duș pătrată cu 1 ușă, cum este cea de la jollycluj.ro 
4 – mașină de spălat rufe automată, de exemplu de la Altex, care are magazin și în orașul dvs.

Schiță de amenajare baia de serviciu cu cabină de duș + mașină automată de spălat rufe.

Schiță de amenajare baia de serviciu. Imagine 3d perete cu cabină duș și mașină de spălat rufe (perspectivă)

Pe mașina de spălat se poate așeza un coș de rufe din ratan de culoare albă sau într-una din culorile materialelor de finisaj utilizate.

 

Atenție!

Chiar și în băile veșnic rămase în urmă (așa am numit băile în stil retro) nu trebuie să rămâneți în urmă cu regulile de igienă!

Faptul că aveți 2 băi în locuință vă ajută ca fiecare membru al familiei să aibă acces mai ușor la una dintre ele atunci când are nevoie.

Vă recomand să vă stabiliți cine anume folosește de obicei o baie și cine cealaltă. Puteți face o repartizare a persoanelor pe care să încercați să o respectați pe cât posibil.

Țineți cont că în urma acestei amenajări fiecare baie are tot ce este necesar pentru a îndeplini funcțiile de bază ale unui grup sanitar:
-îmbăierea: cadă de baie sau cabină de duș;
-spălarea (în primul rând spălatul mâinilor): chiuvetă de lavoar;
-folosirea WC-ului:  vas WC cu bazin;
-loc de aplicare a normelor de igienă personală și a familiei: toate dotările din baie.
»

Acesta a fost răspunsul către cititoarea „Lucru și Artă de INTERIOR“ la mesajul trimis prin pagina „Contact“, ca o recomandare de a avea acasă băi retro care ne duc cu gândul înapoi în timp. Desigur, nu e bine să trăim din amintiri! Dar, din când în când câte o întoarcere în trecut sau puțină meditație pot să ne bucure sufletul!
Și-apoi, o sală de baie retro ne poate face să visăm și că suntem în mijlocul naturii tropicale și ne scăldăm în apa lacului precum un elefant! Așa după cum ne îndeamnă un vechi proverb indian: „Vorbește ca un papagal, meditează ca o lebădă, mestecă precum o capră și scaldă-te ca un elefant!

2 Responses to Farmecul băilor veșnic rămase în urmă

  1. marga spune:

    eu mi-a luat un set asemanator – lavoar, masca, oglinda – pe cre intentionez sa-l imbatranesc si redecorez; penru moment sunt la faza de slefuit exteriorul usilor (lucioasa) si a partoor laterale. urmeaza adaugarea unei rame din sipca de lemn, si apoi vopsire pentru efect vintage rustic, baia este cu gresie si faianta gen piatra caramida veche, placarea cu faianta e numai in dreptul cazii si lavoarului, restul peretilor cu aspect rustic, gen countr cottage, si varuiti in alb. decorul il voi realiza cu articole din lemn reciclat si accesotii fier forjat de la ikea. sper sa iasa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.