Ziua în care poți să fii vițel

"LA INTERIOR" = siglă

Ziua în care…          …poți să fii vițel

Pentru aceia dintre noi care nu avem de gând (e un fel de-a spune, probabil că nici nu ne permitem) să ne schimbăm prea curând locuința și să ne luăm o casă nouă, vine o vreme când începem să ne întrebăm ce idei de design interior am putea să aplicăm să ne înnoim și noi locuința?! Și, desigur, o să începi cu ușa de la intrare! Așa ajungi să îți dorești cu ardoare să vină ziua în care să te uiți și tu cu uimire, dar și cu plăcere, la ușa proaspăt schimbată (cu care nu te-ai obișnuit încă), adică să te uiți ca vițelul la poarta nouă!

Modernizarea ușii din față poate ajuta la reducerea facturilor de energie (prin sporirea gradului de izolare termică) și la a crește valoarea casei sau a apartamentului, ca să nu mai vorbim de bucuria pe care poate să ne-o producă un aspect nou al ușii, care, acum, e pe placul nostru. Un alt factor care ne preocupă este și securitatea pe care trebuie să ne-o asigure intrarea: ușa trebuie să fie durabilă și să poată fi deschisă numai de locatarii casei, adică de cei care au cheia și, în nici-un caz, să nu poată intra pe ușa noastră hoții sau alte persoane străine nedorite. Este importantă și izolarea fonică pe care o realizează o ușă bună, întrucât asigură intimitatea locatarilor casei și, în același timp, îi izolează de gălăgia de-afară.

Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie

Ușă de lemn recondiționată prin vopsire

Ușă de lemn recondiționată prin vopsire

Ușa de la intrare este unul dintre primele lucruri pe care vizitatorii le văd atunci când se apropie de casa noastră. Când știm că ușa noastră veche nu mai face o impresie bună sau în cazul în care ușa trage curent sau nu se deschide în mod corespunzător ori nu ni se mai pare suficient de sigură, este timpul ca să luăm măsuri.
Dacă dispuneți de un buget restrans și dacă structura actuală a ușii dvs. este într-o formă bună, vă puteți limita doar la câteva îmbunătățiri pentru ușa de la intrare.
De exemplu, puteți adăuga noi chedere sau garnituri de etanșare din cauciuc sau PVC plastifiat, care costă puțin, dar vă ajută la creșterea eficienței energetice: etanșeitatea ușii permite păstrarea unei temperaturi constante în locuință, pentru că nu lasă să intre înăuntru nici frigul de afară, iarna, nici căldura excesivă, vara, nici apa, pe timp ploios sau cu zăpadă.
Se pot face îmbunătățiri și în ceea ce privește aspectul:
1. Încercați să aplicați un nou strat de vopsea: puteți cumpăra din comerț vopsea de exterior rezistentă la intemperii, într-o mare varietate de culori și la prețuri accesibile.

Puteți alege o nuanță care să vă placă, lucioasă sau mată, și care să vă dea o notă distinctă față de ușile vecinilor, fără ca, totuși, să contrasteze cu ele, mai ales dacă stați la bloc.
Atenție! În cazul în care faceți chiar dvs. vopsirea (amenajare DIY), trebuie să citiți și să urmați cu strictețe instrucțiunile de pe ambalajul vopselelor, începând chiar din momentul în care alegeți vopseaua!

Ușile din lemn sunt cel mai ușor de recondiționat prin vopsire și/ sau prin lăcuire/ mătuire, existând o multitudine de posibilități de a transforma o ușă de lemn anostă într-una foarte atractivă.
De exemplu, ușa de lemn din imagine fusese, cu multă vreme în urmă, vopsită într-o culoare maronie și lăcuită, numai că, acum, luciul cam dispăruse pe alocuri, fiind distrus de praful depus, așa că ornamentațiile arătau jalnic. Soluția de recondiționare propusă de „Lucru și Artă de INTERIOR“ (a fost o soluție de amenajare care a făcut parte din proiectul interior elaborat pentru întreaga casă) a cuprins următoarele operațiuni: șlefuire ușoară + curățare + mătuire pentru toată suprafața ușii; mătuirea, adică obținerea unei suprafețe mate, s-a făcut prin aplicarea a două straturi succesive de baiț de culoare wenge, ca straturi exterioare (deci nu s-a mai aplicat lac); în acest fel, pe lângă dispariția luciului (care, dealtfel, nu se mai poartă), s-a obținut și o nuanță mai închisă a ușii, toate acestea facând ca ornamentele să nu se mai

Ușă cu inserții sticlă de la Sticla-vitralii.ro

Ușă cu inserții de sticlă de la Sticla-vitralii.ro

distingă așa de bine și să nu mai pară că sunt prea multe!

2. Adaugați sticlă: dacă ușa dvs. este în stare bună, puteți să schimbați aspectul prin adăugarea de sticlă decorativă.
Atentie! Pentru astfel de operațiuni trebuie să apelați la artiști decoratori de interior pricepuți în prelucrarea sticlei, chiar dacă este vorba de sticlă securizată! Țineți cont că, oricâte veleități de dizainăr de interior ați avea, lucrul manual cu sticla (geamul) este foarte periculos și trebuie făcut numai de specialiști! În plus, aceștia ar putea chiar să vă facă ușa cu inserții de vitralii sau sticlă pictată!
3. Înlocuiți feroneria veche: feroneria poate include orice accesoriu de metal, de la mânerele de ușă, cutia poștală, până la placa protectoare de la baza ușii sau numărul de casă/ apartament. Puteți face schimbarea pentru întreaga locuință, dacă feroneria este ruginită sau stricată sau nu se potrivește cu soluțiile de amenajare a casei pe care vreți să le aplicați.
4. Păstrați intrarea curată: chiar și ușile cel mai bine cotate nu impresionează, dacă nu sunt curate. Urmele vizibile de ploaie, noroi, zăpadă, praf și pânze de păianjen, toate diminuează atractivitatea casei dvs. Aveți grijă ca ușa și zona de la intrare să fie periodic măturate bine, apoi spălate, simplu, cu apă și săpun, și veți vedea că intrarea se va înviora și va atrage din nou privirile.

Să tăiem răul din rădăcină, chiar dacă asta ne arde la buzunar

Recondiționarea ușii vechi de la intrare, deși se face în mai puțin timp, cu costuri mai mici și cu mai puțină mizerie, este doar o soluție temporară, care ne poate face, pentru o vreme, să renunțăm la visul de a ne înnoi cu totul „cartea de vizita a locuinței“, așa cum este considerată intrarea.
Dar nu de tot! Mai ales dacă vedem, cu exasperare, că și vecinul din stânga are ușă nouă, metalică, poate și cel din dreapta, și până și cel de vizavi, toți au uși noi! Cu siguranță vom vrea și noi o ușă nouă care să ne ofere securitate pentru casă, să păstreze afară frigul și să ne salute cu mândrie vizitatorii. Și vom vrea asta, chiar dacă ne vom gândi din nou la povestea cu vițelul care se uita uimit la poarta nouă și nu mai îndrăznea să intre, pentru că, în timp ce el era la pășune, stăpânul lui a schimbat poarta veche cu una nouă.

Îmbunătățirea aspectului locuinței prin înlocuirea ușii de exterior cu una nouă necesită cheltuieli mai mari, care, însă, pot să reprezinte, până la urmă, o investiție inteligentă. De exemplu, înlocuirea unei uși vechi de lemn cu o ușă metalică poate să scadă cu până la 25% cheltuielile cu încălzirea/ răcirea locuinței!
Dar acum încep alte probleme: „Ce ușă nouă să îmi aleg?“, „Din ce material? “, „Cât costă? “, „Să fie stil modern, clasic, rustic…? “

Dilema de a cumpăra o ușă nouă de intrare în locuință! Colaj cu imagini: - de uși de la PortaDoors.ro, Usi.ro, Prolematex.ro - de pavaje-pardoseli de la Alunu SRL (Olt), Beton-amprentat.ro, Ecolemn.ro

Dilema de a cumpăra o ușă nouă de intrare în locuință!
Colaj cu imagini:  a) de uși, de la PortaDoors.ro, Usi.ro, Prolematex.ro;
b) de pavaje-pardoseli, de la Alunu SRL Balș, Beton-amprentat.ro, Ecolemn.ro

 

Alegeri pentru o ușă nouă! Cu care votăm??

Ușile de exterior pot fi confecționate din diferite materiale: metal, lemn, aluminiu, PVC sau fibră de sticlă, cu sau fără panouri de sticlă (geam securizat simplu/ termopan). În afară de materialul din care este confecționată, la o ușă trebuie să alegem: stilul, forma, sistemul de securitate. În egală măsură, ne interesează prețul, caracteristicile tehnice, feroneria, cine ne-o montează și garanția pentru toate acestea. Sunt doar trei elemente fixe, cu care „venim de-acasă“, cum se spune: faptul că vrem o ușă de intrare apartament sau casă (după caz), dimensiunile (e preferabil să rămână aceleași ca la ușa veche, adică să menținem golul din zidărie) și dacă ușa e pe stânga sau pe dreapta.
În ceea ce privește elementele de design, aici trebuie să ținem cont atât de preferințele noastre, cât și de faptul că ușa cea nouă trebuie să fie în concordanță cu felul în care este amenajată locuința noastră, atât la exterior, cât și la interior. Așa că s-ar putea să fii destul de nehotărât în alegerea designului și să te simți ca eroul din Surpriza nr. 1Deepcentral – Ochi de copil .
Alegerea caracteristicilor tehnice ale ușii se face în funcție de necesități și de bugetul de care dispunem.

Ușă de metal de la Dedeman.ro Ușă de lemn triplustratificat de la Magazinul-de-uși.ro

Ușă de metal de la Dedeman.ro                                                      Ușă de lemn triplustratificat de la Magazinul-de-uși.ro

Ușile de metal sunt rezistente la apă (nu ruginesc, dar numai dacă sunt din tablă zincată) și au o barieră fonică și termică eficientă. Tot ușile din oțel galvanizat sunt și cele mai rezistente la foc (chiar până la 90 de minute, cu o confecție specială)! Majoritatea ușilor metalice sunt făcute să imite lemnul, fie prin vopsire, fie, chiar, prin placare cu MDF și furniruire cu lemn natural.

Ușile de lemn masiv trebuie bine tratate cu substanțe speciale, întrucât lemnul se deformează în timp sub acțiunea factorilor externi. Mai avantajoase sunt ușile din lemn triplustratificat; acesta se realizează prin suprapunerea și lipirea forțată cu ajutorul presării a mai multor straturi de lemn natural cu structura fibrei orientată pe direcții diferite, rezultând o structură de lemn mai omogenă (fără noduri), stabilă în timp și rigidă, care nu se mai deformează. De remarcat că ușile din lemn stratificat pot fi, de asemenea, foarte elegante, la fel ca și cele din lemn masiv.

Ușă din PVC de la Prolematex.ro Ușă din fibră de sticlă de la eMobila.ro

Ușă din PVC de la Prolematex.ro                                                       Ușă din fibră de sticlă de la  eMobila.ro

Ușile din aluminiu sau din PVC sunt, și ele, foarte durabile, în special datorită rezistenței la îmbătrânire a acestor materiale și a vopsirii lor în câmp electrostatic. Pot avea un aspect clasic, elegant, atunci când includ decorațiuni de sticlă și fier forjat, dar pot avea și un aspect mai tehno, caz în care se folosesc mai mult la intrări de blocuri, la clădiri de birouri etc. Sunt preferate aceste materiale și pentru că permit confecționarea unor uși cu suprafețe mari.

Pentru aceia dintre noi care vrem să ne luăm cea mai durabilă ușă, care să ne țină toată viața, oricât de aspre ar fi condițiile atmosferice din zona în care locuim, materialul cel mai indicat este fibra de sticlă. Ușile cu fibră de sticlă/ cu vinil pot rezista ani de zile fără retușuri sau revopsiri, fiind mai rezistente decat lemnul și tabla zincată, dar având și proprietăți de izolant termic. Prețurile acestor uși sunt, însă, foarte mari (în special cele cu foi din fibră de sticlă, care pot fi fabricate cu fibra de sticlă în relief pentru a imita lemnul), aceste produse fiind recent apărute pe piață. (Între noi fie vorba, cui îi trebuie o ușă care să țină 50 de ani sau chiar 100? Te gândești s-o lași la copii? Copiii cresc, se fac mari, își formează alte gusturi, vor să-și aranjeze locuința pe placul lor! Moda se schimbă și ea neîncetat, iar performanțele tehnice ale ușilor se dezvoltă continuu! Ca să nu mai vorbim că și hoții de locuințe țin pasul cu tehnologia! O durată de viață de 25 de ani mi se pare suficientă pentru ușa din față!)

Această clasificare a ușilor de intrare după materialul din care sunt făcute are un caracter general, ea este valabilă și pentru ușile de interior și se referă doar la materialul predominant, întrucât în prezent se folosesc tehnologii sofisticate care presupun combinarea a diverse materiale pentru realizarea fiecărei uși. Astfel, se pot realiza chiar și uși cu totul speciale, cum ar fi: uși blindate, uși rezistente la foc, uși antiradiații, uși puternic izolante fonic etc.
Există în comerț o varietate foarte mare de uși din diverse categorii. Sunt magazine specializate numai în vânzarea de uși de toate felurile, dar sunt și unii furnizori de mobilier care comercializează și uși.

Cheia (succesului) unei uși noi:

montajul corect!

Ușile se livrează clienților echipate cu absolut tot ce este necesar, gata pentru a fi montate; majoritatea magazinelor care le comercializează asigură și montajul (de fapt, demontarea ușii vechi și, apoi, montarea celei noi).

Este foarte important ca la montaj ușa să fie fixată și încadrată corect, altfel nu va avea caracteristicile de funcționare așteptate!

Un vis împlinit

În concluzie, cam acestea sunt etapele pe care le ai de parcurs, dacă visezi, poate împreună cu familia, că, odată și-odată, o să ai și tu o ușă de intrare nouă care să te întâmpine când ajungi acasă. Și dacă ți se întâmplă ca, într-o bună zi, cei dragi să-ți facă o surpriză și să comande înlocuirea ușii de la intrare cu una nouă chiar în timp ce ești plecat/ ă de-acasă, să zicem la servici, atunci putem spune că a sosit ziua în care visul ți s-a împlinit: ziua în care, întorcându-te acasă, privești uimit/ ă la ușa cea nouă și nu îți vine să crezi!

Adică ziua în care … poți să fii vițel!  Surpriza nr. 2: Ducu Bertzi – În ziua când va fi să vii …     

  __

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.