Unu-doi, unu-doi, Faceți toți la fel ca noi

"LA INTERIOR" = siglă

Unu-doi, unu-doi, Faceți toți la fel ca noi

 

Martie, martie, mărţişor/

Ai dat drumul la izvor/

Risipind şi nori şi ceaţă/

Tu trezeşti din nou la viaţă/

I arbă, gîze, flori, albine…/

Eu de-aceea ţin la tine.

Încă mai țin minte această minunată poezie pe care am învățat-o din prima mea Carte de Citire, chiar dacă au trecut mai bine de 50 de ani de când am mers la școală în clasa I.                         Mi-au revenit în minte aceste versuri nu numai pentru că este din nou luna martie, ci și în urma mesajului primit de curând prin pagina Contact. O să înțelegeți de ce, dacă veți citi mesajul, pe care îl redau mai jos.

„Ne gândim de mai multă vreme să ne rearanjăm locuința, dar acum, că băiețelul nostru cel mare împlinește 7 ani și trebuie să îl înscriem la școală în clasa pregătitoare, renovarea camerei copiilor a devenit absolut necesară. Până să apelăm la un artist decorator de interior din orașul nostru pentru renovarea întregii locuințe, vă rugăm pe dvs., dizainărul „LA INTERIOR“,  să ne ajutați cu câteva idei de design interior pentru  camera celor doi băieți ai noștri (cel mic are 3 anișori). Nu suntem încă hotărâți dacă să adoptăm stilul clasic sau modern, varianta pe care o vom alege pentru camera copiilor o vom extinde apoi la toată locuința. Iar pe copii nu cred că îi vor interesa stilul și soluțiile de amenajare adoptate, atâta vreme cât vor găsi în camera lor lucruri care să îi atragă.“

Iată, mai jos, și răspunsul la această cerere, inspirat, poate, și de luna lui mărțișor în care l-am scris.

«Camera copilului este atât dormitor pentru copil, cât și camera lui de zi.

Ca Dormitor este necesar să includă patul pentru dormit, dacă se poate și cu noptieră, și dulap pentru hăinuțe și lenjerie.

Pentru camera de zi, trebuie să țineți cont că băiețelul dvs. cel mare, pe de o parte, a început sau va începe foarte curând să meargă la școală, deci are nevoie de un loc de studiu compus din birou cu fotoliu/ scaun de birou, bibliotecă sau/ și etajere pentru cărți și caiete; iar pe de altă parte la 7 ani este încă un copil, și va mai fi vreo câțiva ani, prin urmare aveți doi copii care au nevoie de locuri de joacă (de ex. zone libere pe mochetă) și de locuri de depozitare pentru jucării și jocuri (rafturi, cutii, sertare).

În afară de îndeplinirea celor două funcțiuni, soluțiile de amenajare pentru această cameră de copii mai trebuie să țină seamă și de proiectul interior al întregii locuințe care prevede că încăperea are trei goluri: 2 uși și o fereastră, fiind și loc de trecere la baie pentru locatarii casei.

Soluţia I  Lucru şi Artă de INTERIOR“: Camera de copii modernă

Plan amenajare cameră copii modernă

Plan amenajare cameră copii modernă.

Pentru varianta în stil contemporan vă propun o amenajare în culori vii, cu 2 paturi alăturate. Schița cu planul de amenajare al camerei de copii include elementele prezentate în continuare. Se observă colțul de studiu cu birou pentru băiatul cel mare și colțul cu jucării pentru cel mic.

Mobilier și Decorațiuni – Proiect interior și realizare

Vedere a peretelui cu paturi

Vedere a peretelui cu paturi

 1) două paturi cu tăblie, alăturate – opțional pot fi separate printr-un panou despărțitor de aceeași înălțime cu tăblia; atât tăbliile, cât și panoul despărțitor sunt colorate în bleu (bleu turcoaz); dimensiuni recomandate pentru pat: 200 (L) x 90 (l) x 40 (h) cm;

2) birou și scaun de birou, de preferință reglabile pe înălțime pentru a corespunde înălțimii copilului pe măsură ce acesta crește; biroul este într-o combinație de culori de lemn natur (de ex. cireș deschis sau fag) cu galben (galben-lămâie);

3)  două noptiere galbene cu lampă

Vedere a peretelui cu birou

Vedere a peretelui cu birou

4) două etajere pentru cărți și jucării, într-o combinație de galben cu bleu turcoaz;

5) bibliotecă suspendată, deasupra biroului, colorată galben cu bleu; 

6) dulap pe colț, cu două uși, de culoare lemn natur;

7) mochetă în două culori: alb și albastru închis, acoperă complet pardoseala;

8) două lenjerii de pat identice, cu imprimeu în culorile roz palid și albastru turcoaz, precum și roz siclam la pleduri;

9) perdea albă cu imprimeu cu buline colorate;

Vedere a peretelui cu usi glisante cu vitraliu.

Vedere a peretelui cu usi glisante cu vitraliu.

10) suport pentru jucării sub forma unui coș de perete, suspendat, cu 3 etaje, montat pe colț; colorat gri cu capac roșu;

11) uși glisante de interior cu geamuri pictate de artiști decoratori de interior cu un model cu balauri, de exemplu;

12) pereții înguști ai camerei și tavanul sunt zugrăviți în alb;

13) peretele lung de care sunt lipite paturile este vopsit parțial în roz, restul în alb;

14) peretele lung cu ușile glisante este vopsit parțial în bleu turcoaz, restul fiind alb.

Vedere a peretelui cu fereastra

Vedere a peretelui cu fereastra.

În cameră s-au delimitat clar câteva zone:

– zona de studiu și odihnă a copilului-școlar, în colțul de est

– zona de joacă și odihnă a mezinului, în colțul de nord

– zona de joacă împreună a celor doi copii pe covor, în colțul de vest

– zona de trecere la baie

– zona de depozitare în colțul de sud, precum și pe etajere, în noptiere, în coșul de jucării și în sertarele biroului.

Dintre furnizorii de mobilier online care v-ar putea ajuta la amenajare, vă recomand o garnitură de mobilier pentru tineret de la MarcoShop, dar cu 2 paturi. Va trebui însă să așezați mobilierul în cameră conform planului de amenajare de mai sus.

Puteți astfel să decorați camera băieților într-un mod asemănător cu cel pe care vi l-am prezentat și în exact aceeași gamă de culori, însă altfel repartizate. De exemplu, culoarea albastru turcoaz nu se mai regăsește în lenjerie și mobilier, dar o regăsim pe pereții lungi ai încăperii.

Deasemenea, mocheta nu mai acoperă toată pardoseala, ci rămâne doar covorul alb de mochetă din mijlocul camerei.

Soluţia II  Lucru şi Artă de INTERIOR“:  Camera de copii clasică

Întrucât furnizorii de mobilier oferă mai puține idei de design interior pentru locuințe cu camere de copii amenajate în stil clasic, am aplicat o abordare tematică, posibilă de realizat în mai multe nuanțe ale mobilierului de lemn.

Tema amenajării este „Cetate/ Castel/ Fortăreață“.

Plan amenajare cameră copii clasică

Plan amenajare cameră copii clasică.

Mobilier și Decorațiuni – Proiect interior și realizare

1) Masă dreptunghiulară, cu 1 scaun cu spătar la un capăt și 2 taburete pe lateral.

Dimensiuni recomandate pentru masă: 150 (L) x 90 (l) x 75 (h) cm; dimensiuni recomandate scaune: 42 (L) x 46 (l) x 46 (h șezut) x 90 (h spătar) cm. Masa poate fi și extensibilă, caz în care poate fi utilizată de toată familia la masa festivă prilejuită de cele câteva sărbători mari de peste an.

Masa este principala piesă în transpunerea temei (cetate).

Pentru aceasta, masa va fi îmbrăcată cu o husă din pânză de cort sau prelată, colorată în cărămiziu și cu 3 goluri pentru cele 3 scaune, dar și pentru a permite copiilor să intre sub masă în „cetate“. Husa va avea în interior la fiecare colț câte 2 bentițe care se vor lega în jurul  fiecărui picior al mesei.

Masa cu husa

Masa cu husa

Blatul mesei va fi capitonat pe dedesubt cu un strat gros de burete (poliuretan) pentru ca atunci când intră sub masă copiii să nu se lovească de lemnul tare al mesei.

Pe deasupra husei se va pune un fel de față de masă cu marginile tăiate în zig-zag-uri pătrate, din piele ecologică (imitație de piele) maron; de asemenea, golurile husei vor fi cu margini maronii, de exemplu tot cu piele sau festonate.

Peste acest aranjament se va pune un blat de sticlă securizată sau, mai bine, de plexiglas, atât pentru fixarea husei, cât și pentru a da posibilitatea copilului școlar să își facă lecțiile la masă (asigură o suprafață plană) stând pe scaunul cu spătar, iar celui mic să coloreze cărți, să se joace cu cuburi, puzzle etc.

2) Paturi suprapuse – într-o variantă de mobilier clasic.

Dimensiuni recomandate: 200 (L) x 100 (l) x 175 (h) cm.

Paturi suprapuse

Paturi suprapuse

Având o structură etajată, cu o scară de urcare, cele două paturi suprapuse sunt încă un element important  al temei de amenajare (cetate).

3) Dulap, cu compartimente laterale pentru hăinuțe și compartiment central pentru bibliotecă (cărți, caiete, rechizite școlare, jocuri, jucării).

Dimensiuni orientative: 160 (L) x 43/ 50 (l) x 205 cm.

Dulap cu biblioteca

Dulap cu biblioteca

Prin construcția masivă, și dulapul se încadrează ca element în realizarea temei (cetate).

Masa (1), paturile (2) și dulapul (3) sunt principalele piese de mobilier ale amenajării. Le puteți găsi în comerț în diferite nuanțe de maroniu, corespunzător la diferite esențe de lemn.

Vă propun în continuare furnizori de mobilier pentru 3 nuanțe:

A.  Castaniu închis: Masă extensibilă  + Paturi etajate + Dulap

B.  Maroniu mai deschis: Masă extensibilă  + Paturi etajate + Dulap

C.  Stejar deschis: Masă extensibilă + Paturi etajate + Dulap.

Indiferent de ce nuanță veți alege, va trebui să aveți grijă ca toate piesele de mobilier, sau cel puțin paturile și dulapul, să fie în aceeași nuanță sau nuanțe foarte-foarte apropiate, chiar dacă le luați de la furnizori diferiți. În schițele de amenajare pe care le-am întocmit pentru camera copiilor este reprezentată varianta A.

Căluț de pluș maroniu cu balansoar de lemn

Căluț de pluș cu balansoar de lemn

Și restul pieselor de amenajare se vor încadra în gama de nuanțe aleasă, după cum vedeți mai departe.

4) Căluț cu balansoar pentru copii, din pluș, pe suport de lemn, de culoare maro cu alb, prevăzut și cu sistem sonor cu baterii. Este dotat cu două mânere de sprijin, din lemn. Caluțul se balansează datorită mișcării înainte și înapoi  a copilului, pe cele doua baze de lemn atașate.

Din oferta online, puteți alege

– fie un căluț maro închis dacă ați ales varianta A de mobilier castaniu închis; dimensiuni:  70 (L) x 32 (l) x 59 (h) cm

– fie un căluț maroniu mai deschis pentru varianta B; dimensiunile, în cm: 74 (L) x 28 (l) x 74 (h) x 56 (h maner) x 45 (h sezut);

– fie un căluț în culoarea mierii, pentru mobilierul stejar deschis varianta C;   dimensiuni: 70 (L) x 28 (l) x 71 (h) cm.

Căluțul balansoar se încadrează în tema de amenajare, întrucât este prevăzut cu șa și tot harnașamentul, amintind de călăreții care intrau pe vremuri în cetate (sau ieșeau).

5) Mochetă de culoarea mierii – acoperă toată pardoseala și le permite copiilor să se joace stând pe jos.

6) Lenjeria de pat – poate să conțină și nuanțe de bleu.

7) Fereastra dublă se poate amenaja cu obloane interioare, de exemplu cu un elegant

Solutie de amenajare camera copii cu shutter si masa-cetate

Obloane (shutter) și masă-cetate

shutter Norman în culoarea mobilierului.»

Cu această schiță de amenajare a zonei de la fereastră am încheiat răspunsul către cititoarea „Lucru și Artă de INTERIOR“ la mesajul trimis prin pagina „Contact“, având în minte imaginea obloanelor din camera-cetate și pe cei 2 copii bucurându-se să le deschidă sau să le închidă, după cum este nevoie. Ba chiar mi i-am închipuit pe amândoi stând în dreptul ferestrei deschise, cu obloanele date de perete, trăgând aer în piept și făcând gimnastica de înviorare, ca niște adevărați viitori voinici.

Așa cum (încă) mi-amintesc că se zicea în prima poezie pe care am învățat-o la școală din abecedarul meu (anul 1962), după ce aflaserăm de la tovarășa învățătoare destule litere încât să o putem citi:

„Gelu, Barbu, Gică, Gina

  Fac gimnastică spunînd:

  Unu-doi, unu-doi,

  Faceți toți la fel ca noi!

  Așa creștem noi cei mici

  Sănătoși, voioși, voinici!“

Parafrazând aceste versuri, pot acum să vă spun, ca o concluzie la articol:

„Faceți toți la fel ca noi:

 Alegeți Soluția I sau Soluția II !“

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.