Se mai poartă covoraşele populare?
Se mai poartă covoraşele populare?
De câtva timp, tot umblând prin magazine şi târguri şi căutând idei de design interior pentru locuinţă, am observat în ceea ce privește decorațiunile textile o revenire pe piaţă, chiar o invazie aş putea spune, a covoraşelor cu motive populare româneşti, confecţionate din iută, posibil şi cu ceva bumbac/ poliester prin ele.
Covoraşe populare tradiţionale din lână
Mă bucură această revenire a lor pe piaţă, dar trebuie spus că adevăratele covoraşe populare româneşti de tradiţie s-au făcut din lână.
Există şi astăzi destul de multe persoane care au prin casă, pe ici – pe colo, covoraşe cu motive folclorice, moştenite de la părinţii sau bunicii lor de la ţară. Sunt ţesături lucrate demult, de pe vremea când nu se pomenea de dizainăr şi de modele desenate pe calculator de artişti decoratori de interior.
Mă refer, în special, la covoraşele înguste, dar destul de lungi, ţesute din lână, cu motive populare, mai ales geometrice, viu colorate, întreaga gamă de culori fiind obţinută pe cale naturală din plante şi minerale.
Astfel de covoraşe tradiţionale se mai lucrează şi astăzi prin unele zone rurale, dar numai pentru a fi vândute pe bani grei la export sau ca produse de lux pentru cine îşi permite. Preţul poate fi considerat prea mare şi dacă ne gândim că îl plătim pentru nişte produse care, la un moment dat (poate chiar destul de repede) se pot păta, se pot toci, murdări sau decolora foarte tare, pot să prindă molii etc.
Dacă le aveţi depozitate pe undeva, vă recomand să le folosiţi la amenajarea locuinţei dvs., dacă nu le aveţi, puteţi să vă cumpăraţi, pe alese, covoraşe din iută.
Covoraşe populare din iută sau materiale sintetice
În primul rând, unde găsim aceste covoraşe din iută cu motive populare tradiţionale româneşti?
Eu le-am observat prima dată astă-toamnă în supermarketul „Auchan“. Era acolo un maldăr mare de covoraşe populare de diferite dimensiuni şi culori. Maldărul s-a epuizat destul de repede, pentru că data următoare când am fost la „Auchan“ covoraşele dispăruseră.
Au reapărut însă la tarabele şi standurile târgurilor din oraşul meu: „Târgul de Crăciun“, iar mai recent, în martie şi aprilie, la diverse târguri de primăvară (vezi şi poza).
Acum covoraşele populare de iută se găsesc într-o gamă variată de culori chiar şi în unele magazine care vând covoare.
O caracteristică foarte importantă a covoraşelor populare, şi în special a celor din iută şi/ sau materiale sintetice este aceea că sunt foarte practice:
– sunt, de obicei, pe doua feţe, indiferent că sunt ţesute manual sau mecanic
– sunt rezistente şi se pot curăţa uşor, putând fi puse în locuri foarte umblate şi predispuse la murdărire.
Preşurile
Mai nou, la standurile cu covoraşe am observat şi apariţia preşurilor (vezi în poză preşul alb confecţionat din fire de lână nerăsucite).
Preşurile sunt tot covoraşe, dar ţesute din „cârpe“, adică din resturi de materiale textile de diferite culori, tăiate fâşii. Prin anii ’60 –‘70 multe gospodine făceau astfel de preşuri din resturi textile de croitorie şi le foloseau „de purtare“ pentru că nu costau aproape nimic – deci erau foarte ieftine în raport cu covoarele – şi se întreţineau destul de uşor.
În prezent, dizainării au inclus în ideile lor de design interior pentru locuinţă şi conceptul de „preşuri“, astfel că urmaşii preşurilor de altădată sunt, acum, nişte covoraşe în care fâşiile de materiale nu se mai iau la întâmplare: artiştii decoratori de interior creeaza combinaţii de culori deosebite, studiate.
Mai există, totuşi, artizani români care fac preşuri tradiţionale.
Cum folosim frumoasele covoraşe cu motive populare româneşti
Cei care aveţi deja prin casă aşa ceva, v-aţi dat seama, desigur chiar înainte să vină dizainărul de interior să vă spună, că un covoraş cu motive populare, bine ales, poate să devină un punct de atracţie al încăperii, ceva deosebit.
Trebuie spus, din capul locului, că este bine să folosiţi covoraşele numai după ce aţi pus antiderapant pe dedesubt ca să le fixeze şi să nu alunece, pentru că altfel pot deveni periculoase. Vă puteţi procura folie antiderapantă din supermarketurile de bricolaj sau produse casnice, fie direct la bucată de dimensiuni un pic mai mici decât covoraşul, ca să nu se vadă de pe dedesubt, fie din role la metru din care cereţi să vi se taie bucăţile de care aveţi nevoie.
În ceea ce priveşte locul în care le folosim, dizainărul „LA INTERIOR“ și artiştii decoratori de interior vă dau, în continuare, câteva sfaturi însoţite, pe alocuri, şi de schiţe cu idei de amenajare a casei cu ajutorul covoraşelor.
Covoraşele populare vă ajută, în primul rând, în amenajările rustice: de exemplu, puteţi pune un covoraş popular sau mai multe pe o pardoseală din parchet laminat care imită podelele din casele ţărăneşti. Covoraşele populare arată, însă, foarte bine şi pe alte pardoseli: atât pe parchet (fie laminat, fie de lemn), cât şi pe pardoselile reci, cum ar fi gresia, pardoselile din piatră etc.
În living puteţi aşeza, în loc de un covor mare, unul sau mai multe covoraşe populare de acelaşi tip; acest lucru, pe lângă frumuseţea aranjamentului, vă oferă posibilitatea să puneţi în evidenţă pardoseala din acea încăpere, cu condiţia să lăsaţi porţiuni destul de mari de pardoseală neacoperite. Un alt avantaj al acestui aranjament este şi acela că puteţi acoperi cu covoraşe şi locurile „umblate“ din cameră, pentru a proteja pardoseala. Un exemplu de utilizare a unui covoraș popular mai lung în living găsiți și în articolul „Cum să pui un mobilier mare-mare într-un spațiu mic-mic“
Alegerea covoraşelor populare este ideală şi pentru hol, în special pentru holurile din apartamentele de bloc, pentru că, pe lângă rolul practic pe care îl au, dau holului un aspect foarte plăcut şi o impresie de mărire/ lărgire a spaţiului.
Locul cel mai potrivit pentru covoraşele cu motive populare pare a fi, însă, dormitorul, aşa cum puteţi vedea în schiţa cu planul de amenajare a dormitorului de mai-nainte, ca și în schița de amenajare pe care v-o prezentăm mai jos. Mai ales dacă este un dormitor matrimonial cu pat dublu şi care se află într-un apartament mai mic de bloc, nu este recomandat să punem un covor mare (probabil nici nu este loc, dacă nu vrem să punem covorul pe sub pat), ci îl putem înlocui foarte bine cu unul sau mai multe covoraşe alese să se potrivească între ele, precum şi cu restul amenajării.
Tot în dormitor putem avea un covoraş pentru colțul nostru de rugăciune, un covoraş pentru colțul de gimnastică/ yoga sau, pur şi simplu, câte un covoraş popular de o parte şi de alta a patului, pe care să călcăm fiecare când ne dăm jos din pat.
Enigma covoraşelor populare de pe piaţa românească
Într-adevăr, asupra frumoaselor covoraşe populare din iută care au invadat recent piaţa românească planează un mister: CINE le produce?
Covoraşele cu modele ţărăneşti din „Auchan“, cele pe care le-am remarcat prima dată, nu aveau, niciunul, etichetă pe spate de la vreun producător!
Nici covoraşele populare de la tarabe, atât cât am putut eu vedea, nu aveau etichete pe spate, deşi se vedea clar că sunt produse de fabrică!
Furnizorii online de covoraşe pe care vi i-am recomandat, deasemenea, nu ne spun de unde procură covoraşele!
De curând, am găsit covoraşe populare de iută şi într-un magazin din oraşul meu: de data aceasta multe dintre ele aveau etichete, dar scrise într-o limbă străină din care n-am văzut decât „tugli“ scris de multe ori – „tugli“ în sus, „tugli“ în jos – nu ştiu ce înseamnă!
Dar, chiar în momentul în care am văzut acele etichete, m-a străfulgerat un gând ciudat care, de atunci, nu îmi mai dă pace:
„Oare covoraşele noastre populare româneşti se fabrică în altă ţară?“
Poate că, totuşi, mă înşel … Altfel, ar fi foarte trist …!
Surpriza articolului: Irina Loghin – „M-a pus maica la țesut“