Amenajare cu fotoliu de la expoziție II
Amenajare cu fotoliu de la expoziție (II)
Proiectul interior cu indicațiile și schițele de amenajare a unei camere de zi, ca răspuns la solicitarea despre care am vorbit în Partea I – fusese expediat beneficiarului de dizainărul „LA INTERIOR“ de ceva timp. Ar fi fost vremea ca lucrările de amenajare indicate în proiect să fie pe sfârșite sau, chiar, să se fi încheiat. Un nou mesaj primit de la cititoarea noastră arăta că lucrurile nu stăteau chiar așa și că interveniseră elemente noi.
A.S. din Buzău – mesaj nou trimis prin pagina Contact: „Ne-am apucat de lucrările de amenajare încă din vară, am reușit să îmi împlinesc și visul de a avea în colțul meu din casă acel fotoliu minunat pe care mi-l doream de mult. Acum suntem la partea de decorare cu perdele și draperii, dar, ca să fiu sinceră, ne-am cam împotmolit pentru că la magazin am văzut multe modele, ne-au plăcut chiar și niște storuri și am văzut și niște draperii galbene frumoase… Am montat uși batante cu geam transparent la intrarea în cameră venind dinspre hol, dar ni se par prea simple, am vrea să le facem puțin mai deosebite…
Și acestea nu sunt singurele complicații pentru care apelăm din nou la dvs. Înainte de a ne da alte sfaturi și idei de design interior pentru a rezolva și astfel de probleme din locuință, vă rugăm să ne mai ajutați încă într-o altă privință…
Am convis-o pe mama să vină să stea la noi peste iarnă. Nu pot s-o las să stea singură și bolnavă și să tremure de frig acolo, la țară, unde mi-e și mie greu să merg prea des ca să o văd și s-o ajut. Sper ca până atunci să terminăm cu aranjatul casei. Ca urmare, vă rog să mă ajutați, cât mai repede dacă se poate, cu sfaturi pentru rearanjarea camerei de zi astfel încât să includă și o zonă nouă de dormit pentru noi, urmând ca în încăperea cu actualul dormitor să o las pe mama.“
Vedeți mai jos răspunsul cu soluțiile de amenajare pe care l-am dat la această solicitare suplimentară!
Soluţie „Lucru şi Artă de INTERIOR“ partea a II-a
«Ca urmare a cererii dvs., la proiectul interior și schițele de amenajare a camerei de zi inițiale s-au făcut câteva modificări și completări.
S-a inclus în spațiul camerei mobilier specific pentru funcția de dormitor – respectiv o canapea extensibilă cu 3 locuri și un dulap mare cu 3-4 uși. Prin includerea dormitorului, camera de zi a inclus și o zonă de noapte, devenind cameră mixtă cu mai multe funcțiuni: living, dining, birou, dormitor, depozitare.
S-au regândit decorațiunile încăperii, în special decorarea suprafețelor vitrate – adică a ferestrelor și a ușilor batante cu geam.
În una dintre variantele de redecorare am inclus și o nouă culoare în gama de culori a amenajării, și anume un galben-portocaliu. Astfel, la punctele de atracție deja existente ale amenajării, cum ar fi fotoliul de la expoziție, ansamblul mesei ovale cu scaunele pe covorul oval/ rotund ori modelul de parchet masiv cu intarsii, se pot adăuga acum și decorațiunile galbene, cum ar fi draperiile la ferestrele de pe peretele lung și un dulap cu 3 uși.
Aveți mai jos prezentarea detaliată a elementelor modificate și adăugate în această amenajare pentru a corespunde noilor dvs. cerințe, precum și posibili furnizori pentru ele.
Mobilier, Materiale și Decorațiuni – Proiect interior modificat al camerei de zi dintr-o locuință și realizare modificări
Ne vom referi doar la elementele de mobilier și decorațiuni, în mod deosebit cele textile, modificate sau completate față de proiectul inițial.
-
Perdele, draperii, obloane și storuri
Proiectul pentru perdelele de la ferestre a fost realizat în 3 variante. Deoarece suprafața vitrată a camerei este mare (3 ferestre pe un perete lung, 1 fereastră pe peretele oblic de la colț și 2 ferestre pe un perete îngust – în total 6 ferestre duble), am proiectat cele 3 variante de amplasare a perdelelor în așa fel încât suprafața vitrată să pară mai mică: în variantele 1 și 2 am realizat o grupare a ferestrelor astfel ca acestea să pară mai puține, iar în varianta 3 am folosit perdele scurte pentru ca ferestrele să pară mai mici.
Varianta 1.
Pe peretele lung – draperie decorativă cu pliuri de culoare galbenă, comună la cele 3 ferestre, amplasată pe bară, cu capetele căzute liber până jos în draperii laterale prinse cu o panglică la prima și a treia fereastră + jaluzele de lemn/ rulouri galbene la fiecare fereastră dublă. Draperia comună „strânge“ spațiul și face ca cele 3 ferestre să pară ca una singură.
La colțul cu plante de apartament, pe peretele oblic – rămâne varianta cu obloane la fereastră din prima parte a articolului. Întrucât fereastra de pe acest perete se află în dreptul rastelelor cu flori, oblonul va sta mai tot timpul retras: florile au nevoie toată ziua de lumină și, în același timp, tot ele filtrează lumina care intră în cameră.
Pe peretele îngust – la fiecare dintre cele două ferestre duble: draperie pe violet cutată, în cornișă, cu capetele căzute liber până jos în draperii laterale + perdea albă lungă cu textură de dungi orizontale străvezii, într-o singură bucată cu tragere laterală, ușor încrețită cu ajutorul unei panglici de strângere pentru încrețire simplă.
Este un aranjament care, prin manevrarea jaluzelelor de lemn, respectiv a perdelelor albe, permite ziua iluminarea naturală a încăperii, iar noaptea ascunderea vederii de ochii curioși ai vecinilor.
Aceste combinații de perdele, draperii și rulouri le puteți alege și comanda la magazinul Sofie din orașul dvs.
Varianta 2.
Propun un aranjament de perdea asemănător pentru toate ferestrele duble, dar grupate câte 2, astfel ca, în loc de 6 ferestre, să pară că sunt doar 3.
Pentru partea de sus vă recomand un tip mai vechi de cutie de cornișă, și anume galeria lată de lemn: pe latura lungă și cea oblică, aceasta va fi din lemn natur, iar pe latura îngustă din lemn vopsit negru (în corespondență cu covorul negru din apropiere).
Perdelele, de culoare violet deschis cu puncte negre/ bleumarin, sunt dintr-o singură bucată și încrețite cu panglici de strangere pentru cute de tip creion. Efectul de grupare a ferestrelor se realizează prin aranjamentul de prindere a perdelelor într-o parte cu o panglică sau un șnur, dar alternativ: una dreapta, una stânga…
Aceasta este o variantă de amenajare pentru situația când priveliștea de afară este demnă de admirat pe geam și aranjamentul poate să rămână ca atare mai multă vreme.
Furnizorii rămân aceiași ca mai sus.
Varianta 3.
Propun perdele de lungime medie, cu încrețire simplă, cu zonă unică de tragere laterală, cu model cu buline (cerculețe) colorate pe fond alb.
Este un aranjament dinamic, practic, nestudiat: puteți să trageți cu ușurință, chiar în fugă, de perdea într-o parte sau alta în funcție de locul din cameră și de momentul zilei în care vă aflați.
Un model asemănător de perdele puteți găsi la furnizorul online Casa Vogue.
Perdelele pot fi montate pe galerii simple, de culoare neagră, metalizată, albă sau lemn natur, pe care le puteți găsi la magazinele de specialitate din orașul dvs.
-
Canapea extensibilă cu 2/ 3 locuri
Includerea zonei de dormit în camera de zi a familiei se poate face prin folosirea unei canapele extensibile ca mobilier multifuncțional: pat dublu pe timpul nopții și loc de ședere ziua. Pentru aceasta vă propun să completați setul de fotolii și canapea albe achiziționate până acum cu o canapea extensibilă cu 3 locuri comandată din aceeași gamă de mobilier. Canapeaua poate rămâne desfăcută și pe timpul zilei. Este necesară o rearanjare a ansamblului de fotolii, canapele și măsuță, o posibilă așezare fiind aceea din schița cu Planul de amenajare de la început. Este îndepărtat și dulapul cu 2 uși, locul lui fiind luat în mare parte de canapeaua extensibilă.
-
Dulap cu 3-4 uși
În noul aranjament de cameră mixtă se va modifica și zona de depozitare: la dulapul inițial de 2 uși, care va fi mutat de lângă fereastră, se va adăuga și dulapul mai mare (sau chiar un dressing) de care este nevoie în orice dormitor. Cel mai potrivit ar fi un dulap cu 4 uși și L 240 cm pe care îl puteți comanda din aceeași gamă de mobilier ca și dulapul cu 2 uși. Zona de depozitare se va muta lângă intrarea în cameră, cele 2 dulapuri găsindu-se acum de o parte și de alta a traseului de circulație între ușile batante și ușile glisante.
În cazul în care optați pentru varianta cu draperii galben-oranj, puteți alege un model de dulap deasemenea galben-portocaliu, pe care este posibil să îl găsiți în oferta furnizorului online de mobilier Marco Shop la dimensiunile și culoarea dorite.
-
Alte decorațiuni decât cele textile
Uși batante cu picturi pe geam
Fiind confecționate din rame de lemn natur cu geamuri transparente, ușile batante pot fi ușor pictate pe sticlă de un artist decorator de interior cu diverse modele colorate, de exemplu un „El“ și o „Ea“, ca în reprezentarea de mai jos, desigur cu referire directă la familia dvs.
Modelul va fi pictat pe o singură parte a geamului transparent, dar în așa fel încât să se vadă frumos și pe o parte și pe cealaltă a ușilor.
Tablouri
Pe peretele lung între ferestre se pot pune tablouri, de exemplu de la IKEA.
-
Fotoliu colorat de la expoziție
În proiectul interior modificat de amenajare a camerei de zi, fotoliul modern cu o formă deosebită rămâne în continuare piesa centrală și dictează tema amenajării. Este nevoie, doar, să fie puțin mutat, de ex. înspre extremitatea bibliotecii, întrucât se ține cont ca de pe orice fotoliu sau canapea din camera mixtă să se poată privi la (Smart)TV-ul din bibliotecă. »
Astfel am încheiat răspunsul către cititoarea „Lucru și Artă de INTERIOR“ la mesajul trimis prin pagina Contact, având și bucuria de a fi oferit soluții de amenajare cu mobilier prezentat la Târgul de Mobilă BIFE SIM. Cititoarea noastră a avut, însă, noroc că prototipul văzut la expoziție a intrat în producție de serie în anii următori și, astfel, dânsa a putut să îl cumpere până la urmă la un preț accesibil.
Pe vremuri nu aveam libertatea să ne cumpărăm mobila preferată de la expoziție (vezi povestea în Partea I) pentru că ne împiedica cenzura politică: politica statului și a guvernului (de fapt, a lui Ceaușescu) de a trimite toată mobila bună la export.
Dar nici astăzi, în democrație, nu putem cumpăra multe lucruri frumoase pe care le vedem la expoziții pentru că nu ni le permitem, deci tot cenzurate pentru noi rămân!
Ce bine că am scăpat de cenzura politică și ce păcat că am înlocuit-o cu cenzura economică!