Schița de Amenajare pe înțelesul tuturor

"LA INTERIOR" = siglă

Schița de Amenajare pe înțelesul tuturor

Puzderia de imagini cu amenajări interioare care ne invadează când intrăm pe Internet nu ne ajută prea mult când vine vorba de aranjarea casei noastre. La fel se întâmplă și cu ceea ce admirăm prin magazinele de mobilă sau supermarketurile de bricolaj.

Chiar dacă la furnizorii de mobilier găsim multe livinguri, bucătării, dormitoare etc. care ne plac la nebunie și am vrea să le avem și noi acasă, nu știm cum ar arăta acestea în locuința noastră, nu știm dacă s-ar potrivi, dacă ar încăpea, dacă am ști ce să căutăm asemănător prin magazine astfel încât să cumpărăm numai ce este necesar, dacă…, dacă…

Singurul prieten care ne poate ajuta să rezolvăm mai ușor astfel de situații este Schița de Amenajare. Ca urmare, în articolul de azi vă propun să ne împrietenim cu ea!

Ce este Schița de Amenajare?

Ca orice schiță, și Schița de Amenajare este un desen, mai precis un desen în care este figurată o amenajare reală sau imaginată.

„Desenul înseamnă punerea unei linii în jurul unei idei“- spunea pictorul Henri Matisse, dând, fără să știe, cea mai potrivită definiție pentru desenul cu o schiță de amenajare. Căci întotdeauna schițele de amenajare reprezintă conturarea mai precisă sau mai puțin precisă a unei idei de amenajare. Ideile de design interior pentru locuință le putem lua, cum spuneam, de pe Internet sau din magazine ori din reviste sau, pur și simplu, din imaginația noastră, iar schițele ne ajută să dăm un contur acestor idei.

 Elefanți și purici în Schița de Amenajare

Arta de a desena este o îndeletnicire străveche a oamenilor și pentru ea s-au dezvoltat de-a lungul timpului numeroase reguli.

Una din aceste reguli spune că „Se desenează totdeauna elefanţii mai mici decât sunt, iar puricii întotdeauna mai mari.“ Jonathan Swift în Cugetări asupra diverselor subiecte morale şi amuzante.

Dacă astfel de deformări sunt permise în desenul artistic, ele ar fi dezastruoase pentru reprezentările din designul interior. Pentru a le evita, dizainărul/ decoratorul desenează schițele de amenajare cu reprezentarea la scară a obiectelor din încăpere. Asta înseamnă că se face o reprezentare proporțională, adică toate dimensiunile din realitate ale obiectelor figurate pe o planșă sunt micșorate (mai rar mărite, dacă e vorba de un detaliu) de același număr de ori. Dacă acest număr este cunoscut, atunci se obține reprezentarea „la scară“.

Alte reguli de desen care se aplică schițelor de amenajare sunt în funcție de tipul schiței. În designul interior deosebim 2 tipuri principale de desene cu schițe:

  1. Reprezentări în plan, numite 2d – în două dimensiuni:  Lungime X lățime; cele mai folosite sunt Planul de Amenajare și Vederile frontale (din față) ale pereților
  2. Reprezentări în spațiu, numite 3d – în trei dimensiuni: Lungime X lățime/Adâncime X înălțime/H; dintre acestea amintim axonometria izometrică (se respectă proporționalitatea) și perspectiva (se respectă proporționalitatea, dar și distanța privitorului față de obiectul privit).

Ca o curiozitate trebuie spus că reprezentările 3d în spațiu doar creează iluzia de spațiu, dar, în fapt, și ele se fac tot pe o coală de hârtie sau pe un ecran de calculator care, evident, sunt plane!

În continuare vom exemplifica aceste tipuri de schițe pentru cazul amenajării unei bucătării (mai multe detalii despre schițele „LA INTERIOR“ pentru această bucătărie modernă vedeți aici). Ca să vă faceți de la început o imagine de ansamblu, vom porni de la schița cu o reprezentare în spațiu (axonometrie) a acestei bucătării.

Schiță de Amenajare Bucătărie. Imagine 3d

Schiță de Amenajare Bucătărie. Imagine 3d (axonometrie)

Planuri de viitor cu … Planul de Amenajare

Trebuie spus, însă, că în proiectarea amenajării acestei bucătării nu am început cu schițele 3d; acestea se întocmesc de obicei de-abia la urmă, când toate detaliile amenajării sunt pe cale să fie stabilite.

Prima schiță și, poate, cea mai importantă, cu care se începe proiectul interior al viitoarei amenajări, este Planul de Amenajare, indiferent că e vorba de decorarea unei încăperi, a unui apartament, a unei case sau doar a unei zone din locuință.

În întocmirea acestei schițe  se pornește de la releveul încăperii, adică de la planul la scară al camerei goale, în care sunt figurați doar pereții și golurile din pereți, adică ușile și ferestrele. Pentru a obține Planul de Amenajare se reprezintă pe releveu, tot la scară, toate obiectele amenajării așa cum se văd așezate dacă le-am privi de sus.

Dar oare cum facem să ne uităm la ele de sus în jos? E posibil? Păi, credem că e posibil, dacă ar fi să îl privim pe actorul  Christopher Walken care danseaza,  visând că zboară, plutește… în Surpriza nr. 1 .

Asta înseamnă că pentru a întocmi Planul de Amenajare al bucătăriei de care ne ocupăm, ar trebui și noi să ne înălțăm și să privim de deasupra și corpurile de bucătărie cu blatul, și corpurile suspendate, și masa cu scaunele, și hota, și aragazul, și frigiderul, și pardoseala de mozaic, și tot ce mai este prin bucătărie. Ceea ce ar putea să se realizeze cam așa:

Studiu Schița de Amenajare Bucatarie

Studiu Schița de Amenajare Bucătărie

Dar nu vă speriați, căci, desigur, nimeni nu o să stea cocoțat în tavanul încăperii ca să privească obiectele de sus și să le deseneze așa cum le vede de acolo!

Reprezentarea în plan a obiectelor din amenajare o facem mult mai simplu, pe baza cunoștințelor noastre de … geometrie!

De la geometrie vom ști că o masă rotundă cu 4 picioare privită de sus se vede ca un cerc, iar picioarele și stinghiile de sub masă, care nu se văd de sus, le putem figura cu linie întreruptă; tot de la geometrie vom ști că blatul de bucătărie privit de sus se vede ca un dreptunghi, la fel și dulapurile de bucătărie se vor vedea ca niște dreptunghiuri, ușa se va vedea ca un sfert de cerc pentru a se figura și felul în care se deschide și așa mai departe… Dulapurile suspendate le-am figurat cu linie întreruptă pentru a lăsa să se vadă în plan și obiectele de sub ele. Așadar regulile de geometrie ne vor ajuta să obținem un plan ca cel de mai jos.

Planul de Amenajare Bucătărie

Tot matematica ne permite ca pe Planul de Amenajare toate obiectele și distanțele dintre ele să fie reprezentate la o anumită scară.

De exemplu, scara 1:50 înseamnă că fiecare dimensiune din realitate este micșorată de 50 de ori pe desen. Practic, la fiecare distanță de 2 cm (=20 mm) măsurată pe desen corespunde în realitate 1 metru. Distanțele/ segmentele se măsoară pe schiță cu rigla de plastic transparentă (pentru a nu se acoperi complet desenul și a vedea ce măsurăm), citind pe riglă numărul de milimetri corespunzător distanței dintre cele două puncte alese pe desen. Dacă în schița cu Planul de Amenajare lungimea unui dulap este de 3,6 cm (3cm 6mm), înseamnă că în realitate dulapul este lung de 1,8 m (1m 80cm) și, cel mai probabil, este un dulap cu trei uși.

Planul de Amenajare este important pentru că ne arată clar de ce obiecte vom avea nevoie în amenajarea noastră, cum vor fi așezate ca să aibă loc și să nu fie înghesuite, ce pardoseală vom aplica, ne obligă chiar să știm ce gamă de culori vom avea în amenajare și, nu în ultimul rând, ne dă o orientare asupra prețului amenajării.

Uneori este nevoie să întocmim mai multe variante de planuri, din care să o alegem pe cea mai convenabilă.

Însă odată stabilit, Planul de Amenajare ne arată unde vrem să ajungem și ne spune ce cale să urmăm, ce avem de făcut de-acum încolo pentru transpunerea în fapt a soluțiilor de amenajare găsite.

Puterea de a privi drept în față

De multe ori, Planul de Amenajare singur nu este suficient pentru a ne lămuri pe deplin cum vor arăta mobilierul și celelalte obiecte în viitoarea amenajare. Am vrea să stabilim dinainte și ce ambianță vom avea în încăpere, de exemplu ce culoare vor avea pereții sau ce decorațiuni s-ar potrivi.

În acest stadiu al proiectării ne vin în ajutor reprezentările 2d cu vederea frontală (adică din față) a fiecărui perete în parte. Așadar, trebuie să avem curaj și să privim drept în față fiecare perete din încăperea amenajată, ca apoi să reprezentăm la scară toate obiectele atașate peretelui sau aflate în apropierea peretelui. Sau, mai bine, evităm această înfruntare față în față, apelând pentru întocmirea schițelor cu Vederile frontale ale celor 4 pereți  tot la regulile de geometrie. Atunci rezultatele pentru bucătăria noastră ar putea fi cele de mai jos.

Vedere frontală perete cu fereastră

Vedere frontală perete cu ușă

Vedere perete cu oglindă

Vedere frontală perete cu oglindă

Vedere perete cu frigider

Vedere frontală perete cu frigider

 

Reprezentări în spațiu cu pereți dărâmați

Pentru a întocmi Planul de Amenajare și Vederile pereților încăperii am fost obligați să stabilim o serie de elemente care vor alcătui viitoarea amenajare. De-abia acum, când avem precizate toate aceste elemente, putem să trecem la schițele de reprezentare în spațiu.

Despre primul tip de schițe 3d am mai vorbit! Vă rog să mai priviți o dată schița de la început cu axonometria bucătăriei date ca exemplu! Și priviți și mai jos încă o schiță 3d de același tip a unei  zone dintr-o altă amenajare (baie principală + cameră adolescent + hol intrare):

Schiță de Amenajare 3d (axonometrie)

Schiță de Amenajare zonă mixtă. Imagine 3d (axonometrie)

Nu vi se pare că e ceva în neregulă cu amenajările prezentate în aceste axonometrii?

Păi, ia uitați-vă, peretele ăla parcă e neterminat!? Sau stă să cadă? Poate trebuie demolat!? Ori renovat? Nici ușa la baie nu mai e!? Iar dincoace, la bucătărie, lipsesc 2 pereți!?? Oare chiar trebuie să îți dărâmi pereții în bucătărie ca să o amenajezi??

Ei bine, vă înșelați! Desenele sunt corecte, iar pereții sunt la locul lor! Este doar o convenție, o regulă conform căreia artiștii decoratori de interior reprezintă în aceste schițe doar o parte din perete sau chiar deloc, pentru că dacă s-ar figura acei pereți în întregime, așa cum există ei în realitate, nu am mai putea vedea în desen ce este în spatele lor!

Al doilea tip de reprezentare 3d îl reprezintă schița cu o perspectivă a amenajării. Este cea mai apropiată de realitate și seamănă cu felul în care sunt prezentate amenajările în fotografii. Schițele de perspectivă sunt  mult mai laborioase decât celelalte tipuri de schițe de design interior, necesită multă muncă, indiferent dacă sunt executate de mână, la planșetă, sau pe calculator, prin randare.

Cu aceasta am încheiat prezentarea tipurilor de Schițe de Amenajare. Pentru recapitulare vă propun să privim cum este reprezentată combina frigorifică din exemplul ales de „Lucru și Artă de INTERIOR“  în fiecare tip de schiță:  

Schițe de Amenajare FRIGIDER

Schița Amenajare 2d Vedere de sus - pt. plan

Schița Amenajare 2d Vedere de sus –  pentru plan

Schița Amenajare 2d Vedere din față

Schița Amenajare 2d Vedere din față

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schița Amenajare 2d Vedere din stânga

 

Schița Amenajare 2d Vedere din dreapta

 

Schița Amenajare 3d axonometrie din spate și stânga

Schița Amenajare 3d Axonometrie din spate și stânga  

Schita Amenajare 3d Perspectivă din față și dreapta

Schița Amenajare 3d Perspectivă din față și dreapta

 

 

Schița de Amenajare – imaginația noastră care înfrumusețează realitatea

„Când desenezi o ramură, trebuie să simţi adierea vântului. “  Proverb japonez

Tot așa, și dizainărul sau decoratorul când desenează o schiță trebuie să „simtă“ amenajarea pe care o proiectează, atmosfera ei. Numai așa specialistul poate să își imagineze cum ar arăta în realitate ceea ce schițează, pentru ca mai apoi să încerce să redea cât mai fidel acea imagine în schițele sale. Mai departe, el prezintă clientului schițele însoțite de explicații. Clientul, la rândul lui, privește schițele și reface drumul invers de la schița desenată la imaginație, închipuindu-și cum va arăta în casa lui amenajarea schițată.

Acest drum de  imaginație client – specialist și specialist – client prin intermediul schițelor de amenajare se poate dovedi foarte util, întrucât ne poate simplifica enorm activitatea de aranjare a propriei locuințe.

Trebuie doar să avem imaginație … și să ne închipuim lucruri care ar putea fi în viitor. Așa cum ne îndeamnă și John Lennon în “Imagine“ – Surpriza nr. 2.

Imagine all the people
Living life in peace…
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one.

 

3 Responses to Schița de Amenajare pe înțelesul tuturor

  1. Liana Dascalu spune:

    Super!!!Prima lectie de arhitectura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.