Cum să pui un mobilier mare-mare într-un spațiu mic-mic
Cum să pui un mobilier mare-mare într-un spațiu mic-mic
S.M. din Cluj – mesaj trimis prin pagina Contact: „Suntem o familie de 4 persoane și urmează să locuim într-o casă pe un singur nivel. Deocamdată am compartimentat locuința și am reușit să amenajăm 2 dormitoare, camera copilului, holul cu un dulap mare pe post de dressing, baia principală și WC-ul de serviciu, pentru care vă trimitem schița de amenajare a casei. Ne-am amenajat aceste încăperi într-un stil clasic, dar, așa, mai spre rustic, cu mobilier mai ales din lemn masiv.
Problema noastră este că, acum, ne-a mai rămas doar un spațiu deschis de nici 19 mp pe o latură a casei, spațiu în care am vrea să avem bucătăria (există sursă de apă într-o margine a acestui spațiu) și zona de zi a casei. Dimensiunile sunt: Lungime 7,20 m x lățime 2,50m, exceptând o mică zona la care lățimea este de 3m.
Deși spațiul este mic, noi ne-am dori să avem o bucătărie utilată cu tot strictul necesar, un loc de luat masa pentru 4 persoane, un living cu loc de uitat la televizor, bibliotecă (avem destule cărți), canapea, măsuță …
Și toate acestea amenajate în același stil cu restul casei, deși știu că mobilierul preferat de noi ocupă mult spațiu și mă tem că nu are loc. Nici nu mai îndrăznesc să spun că mi-aș dori ca de sărbători să primim și oaspeți și să putem avea o masă festivă de 8-10 persoane.
Oare dvs., dizainărul de interior, puteți găsi soluții de amenajare pentru această situație?“
Soluţie „Lucru şi Artă de INTERIOR“
Cu puțină ingeniozitate, chiar și pentru spațiile mici se pot găsi idei de design interior pentru a decora locuința cu mobilă clasică chiar masivă. E necesar, însă, ca mobilierul să fie selectat cu grijă, astfel încât el să se încadreze în spațiul avut la dispoziție și să îndeplinească, dacă se poate, mai multe funcțiuni.
1) Bucătăria
Vă propun o bucătărie clasică (evident) deschisă, în formă de „L“ (ca să se încadreze în spațiul de până în culoar), de culoare verde-mentă, în stil clasic, amenajată în extremitatea spațiului disponibil, acolo unde aveți posibilități de sursă de apă și canalizare. Bucătăria are blatul de lucru de culoare albă sau lemn natur, cu lățimea de 60 cm, având încorporat un aragaz cu cuptor model retro, precum și chiuveta cu 1 cuvă, ca și rafturile de la bază. În partea de sus sunt rafturile suspendate, în care este încorporată și hota, tot în stil retro. În ansamblu este încorporat și un frigider + lada frigorifică.
Dacă nu găsiți să comandați o astfel de mobilă în magazinele din orașul dvs., o puteți procura de la furnizori de mobilier online: StilAutentique.com, Mobilape-comanda.ro cu 2 modele.
2) Locul de luat masa
Pentru locul de luat masa vă propun o masă de sufragerie extensibilă 160/ 220 x 100 cm cu numai 4 scaune, cum este garnitura Fryderyck de la furnizorul online de mobilier PremiaMob (Silvarom Baia Mare).
3) Livingul
Spațiul pentru living este limitat de pereții exteriori și de ușile glisante ale peretelui interior. Chiar și așa rămâne suficient loc pentru o bibliotecă de Lungime = 250-270 cm, precum cea de la furnizorul de mobilier MobilaRetro.ro din județul Argeș.
În orașul dvs., Cluj, puteți comanda la Elvila.ro o bibliotecă asemănătoare.
Biblioteca va avea și loc pentru televizor/ plasmă, ceea ce înseamnă că în living va fi necesară și o canapea în fața bibliotecii. Vă recomand o canapea de 3 locuri extensibilă, din piele, de la MobDeco.ro cu dimensiunile Lățime : 94cm, Lungime: 220cm, Înălțime: 91 cm.
Între bibliotecă și canapea se află o măsuță de cafea cu dimensiunile recomandate de 120x60x45 cm, în același stil cu biblioteca.
Cameră de zi mixtă: 1) + 2) + 3)
Iată că în acest fel am realizat în spațiul de aproape 19 mp o cameră de zi mixtă care îndeplinește funcțiunile de bază ale zonei de zi, mai puțin intrarea, situată în altă zonă a locuinței. Aceste funcțiuni sunt: bucătărie cu loc de luat masa și cameră de zi (living), așa după cum le puteți identifica și în planul de amenajare de mai jos.
Locul de luat masa este deschis atât spre bucătărie cât și spre living (este situat la mijloc, între ele), dar este definit, totuși, ca aparținând bucătăriei prin pardoseala continuă de mozaic portocaliu (am precizat într-un alt articol unde puteți găsi acest mozaic).
Zona de living este delimitată clar de celelalte zone prin pardoseala de parchet nuanța stejar. Îmbinarea dintre cele 2 tipuri de pardoseală trebuie făcută de artiști decoratori de interior sau de meseriași pricepuți, astfel încât să fie perfect dreaptă și fără denivelări sau întreruperi.
Ansamblu multifuncțional: 4) + 5)
Piesele de mobilier extensibile folosite în această amenajare, adică masa și canapeaua, permit ca, pe lângă funcțiunile de bază pe care le-am văzut, această zonă să mai poată îndeplini și alte 2 funcțiuni.
4) Masă festivă/ Sufragerie/ Dining
Sub masa de bucătărie puteți să așezați o băncuță cu dimensiuni nu mai mari de L120 x A45 x H55 cm pe care să o scoateți de-acolo și să o folosiți doar când este cazul. Potrivite ar fi băncuța de la firma Jysk sau măsuța de lemn masiv de la Elvila (ambele firme au magazin și în orașul dvs.).
Ar fi util să achiziționați chiar și o a doua băncuță, identică cu prima, pe care să o țineți, însă, în altă cameră, de exemplu, din ceea ce am văzut în planul interior al casei, ar merge foarte bine în camera bunicii. Utile vor fi și cele 2 scaune de birou sau cu spătar pe care le aveți la cele 2 locuri de birou din locuința dvs.
Trageți masa de la perete spre mijloc, o desfaceți la lungimea maximă, așezați la perete cele 2 băncuțe una în prelungirea celeilalte, pe latura opusă a mesei așezați cele 4 scaune ale locului de luat masa, mai aduceți din alte camere și cele 2 scaune de birou (sau cu spătar) pe care le puneți în capul mesei – și iată că ați obținut o masă de sărbătoare pentru 10 persoane!
5) Dormitor primire oaspeți
Canapeaua de piele de 3 locuri din zona de living are posibilitatea de a i se atașa un pat extensibil de dimensiuni 140 x 180 cm și astfel canapeaua se transformă într-un dormitor de primire oaspeți (figurat cu linie întreruptă în schița de amenajare).
Decorațiunile textile
Alegerea decorațiunilor, și în special a celor textile, trebuie făcută într-un mod specific fiecărei încăperi/ zone, dar în armonie cu restul casei și păstrând stilul general de decorare a casei (amenajare clasică-rustică, în acest caz).
Fiind un spațiu mic, nu este recomandat să aveți draperii și perdele la geamuri pentru că și acestea pot să ocupe destul loc. Este de preferat utilizarea de jaluzele/ storuri romane viu colorate. La firmele care comercializează aceste produse veți găsi artiști decoratori de interior care vă vor acorda consultanță pentru alegerea celor mai potrivite sisteme și vă vor ajuta cu idei de design interior pentru locuință.
Eventual puteți avea un model de jaluzele la ferestrele din zona de bucătărie + locul de luat masa (partea placată cu mozaic) și un alt model, dar nu foarte diferit de primul, pentru cele 2 ferestre din zona de living.
Pentru zona dintre bibliotecă și canapea recomand un covoraș popular ceva mai lung, așezat sub măsuța de cafea. Despre aceste covorașe, cum să le alegeți și unde le găsiți, aflați din articolul „Se mai poartă covorașele populare?“. Țineți cont, deasemenea, ca acest covoraș să se asorteze cu mobilierul și cu jaluzelele de la ferestrele din zona de living.
În același fel trebuie aleasă și fața de masă, în concordanță în special cu storurile de la ferestre. Puteți face, totuși, excepție de la această regulă de Crăciun și de Paști, când puteți folosi decorațiuni specifice acestor mari sărbători.
Acestea ar fi câteva criterii de alegere a materialelor de amenajare. Trebuie spus, însă, că, indiferent de criteriile pe care le veți aplica, este absolut necesar ca toate decorațiunile din casă să fie pe gustul dvs.